Tramp pojačao pritisak na Kinu: Berze u padu, raste cijena nafte

Dodajte komentar

Američki predsjednik Donald Tramp pojačao je pritisak na Kinu da prihvati trgovinski dogovor najavivši povećanje tarifa na neke kineske proizvode do 25 odsto.

On je naveo da je za 10 mjeseci Kina za tarife od 25 odsto na visokotehnološke proizvode platila 50 milijardi dolara, kao i još 200 milijardi dolara na ostalu robu po tarifi od 10 odsto.

“Tih 10 odsto porašće na 25 odsto u petak. 325 milijardi dolara na dodatnu robu koju nam šalje Kina ostaje neoporezovano, ali uskoro će biti stopa od 25 odsto”, napisao je Tramp.

Ova najava predstavlja zaokret od prethodne Trampove odluke iz februara da zbog napretka u trgovinskim pregovorima ne poveća tarife sa 10 na 25 odsto, navodi Rojters.

Istovremeno, cijene akcija i nafte na azijskim berzama su oštro pale danas nakon što je predsjednik SAD-a Donald Tramp neočekivano zapretio povećanjem carina na uvoz kineskih proizvoda jer se trgovinski pregovori između SAD i Kine odvijaju presporo.

Indeks Šangaj Kompozit stropoštao se za 6,5 procenata na 2.877,71 poen, a honkoški Hang Seng je potonuo za 3,3 odsto na 29.089,77 bodova, prenosi agencija AP.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Obnavljanje trgovinskih tenzija oborilo je i cijene nafte. Američka referentna nafta WTI pala je za 1,39 dolara, ili 2,3 odsto, na 60,55 dolara po barelu u elektronskoj trgovini na berzi u Njujorku. U petak je bila u usponu za 13 centi na 61,94 dolara za barel. Sjevernomorska nafta “brent”, koja predstavlja međunarodni standard za cijenu “crnog zlata”, oslabila je za 1,51 dolar, ili 2,1 posto, na 69,34 dolara za barel. U petak je zabilježila rast od 10 centi na 70,85 dolara za barel.[/box]

Industrijski indeks Dau DŽons za terminske ugovore skliznuo je za 1,7 posto na 26.042 poena, dok se S&P 500 spustio za 1,6 odsto na 2.900,10 bodova. MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7:30 časova po GMT u minusu 1,9 procenata.

Wall Street Journal je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da kineska vlada razmatra otkazivanje ovonedeljne runde pregovora. Kineski zvaničnici nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom, navodi list, uz podsećanje da je rukovodstvo u Pekingu više puta saopštilo da neće pregovarati pod pritiskom.

Zbog potresa na tržištima akcija, jutros su na valutnim tržištima ojačale valute koje se smatraju sigurnim utočištem u vremenima turbulencija, kao što je japanski jen.

Kurs dolara je skliznuo prema japanskoj valuti za 0,6 posto, na 110,45 jena. Međutim, dolar je ojačao u odnosu na jedinstvenu valutu, pa se euro trgovao za 0,1 posto u padu, na 1,1190 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *