Rušenje kućica na Bojani zakazano za 13. maj

Dodajte komentar
Ilustracija

Rušenje objeka na desnoj obali Bojane, u takozvanoj crvenoj zoni, zakazano je za ponedjeljak, 13. maj, saznaju “Vijesti”. Rješenje o rušenju neki od vlasnika zatekli su na vratima kućica uoči praznika.

Prema nezvaničnim informacijama, na udaru inspektora naći će se četiri objekta u šumskom pojasu, u blizini ušća rijeke. Administrativnom izvršenju, kako piše u obavještenju, pristupiće se nakon pravosnažnosti rješenja i isteka roka da vlasnici sami uklone kućice.

Nekoliko vlasnika objekata u takozvanoj narandžastoj zoni potvrdilo je “Vijestima” da njima nijesu stigla rješenja o rušenju.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” upućena 23. aprila da li je MORT odustao od namjere da ruši objekte u crvenoj i narandžastoj zoni i ako nije, kada će početi rušenja, šta je bilo sa ranije raspisanim tenderom u vezi s uklanjanjem nekoliko objekata i da li postoji studija na osnovu koje je izvršeno zoniranje i ako postoji, ko je njen autor.

Programom privremenih objekata do 2023. godine za opštinu Ulcinj, koji je MORT usvojilo 26. decembra prošle godine, nijesu planirani objekti iz crvene i narandžaste zone kataloga za obale Bojane.

Iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom ranije je saopšteno da su zone u kojima novim programom nijesu planirani objekti na desnoj obali, rezultat narušavanja postojećeg ekosistema i ugrožavanja normalnog protoka rijeke.

Tvrde da je pristupni put od drobljenog kamena, svojim zbijanjem, poremetio prirodnu drenažu jezera u zaleđu i time ugrozio eko-sistem, zbog čega je neophodna njegova sanacija.

U analizi je konstatovano i da je neophodno ograničiti dalje širenje objekata i uklanjanje onih koji zatvaraju korito i onemogućavaju prirodan tok rijeke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *