Porasla dobit Erste Grupe

Austrijska banka Erste Group u petak je izvijestila o povećanju neto dobiti za 12 odsto u prvom kvartalu zahvaljujući solidnim kreditnim plasmanima na ključnim tržištima, uključujući Češku i Austriju
U razdoblju od januara do marta neto dobit austrijskog zajmodavca dosegnula je 377 miliona eura.

Operativni prihodi porasli su sedam posto, na 1,77 milijardi eura.

Gotovo identičnu stopu rasta banka je zabilježila u stavci neto prihoda od kamata, koja je iznosil 1,16 milijardi eura.

Neto prihodi od naknada i provizija porasli su 1,9 posto, na 487,7 miliona eura

Neto dobit od trgovanja poskočila je na 115,3 miliona eura, s 11,3 miliona eura koliko je iznosila u istom razdoblju prošle godine, prenosi HR Portfilio.

“Zdrav rezultat odražava, naravno, kontinuirano solidan rast u svim ekonomijama srednje i istočne Evrope, najvećim dijelom zahvaljujući solidnoj domaćoj potražnji, poduprtoj rastom realnih plata i visokim nivoima zaposlenosti”, ističe se u izvještaju.

“Ti su povoljni temeljni makroekonomski pokazatelji su takođe rezultirali pojačanom potražnjom za kreditima u svim zemljama, posebno u segmentu kompanija, što je pridonijelo povećanju našeg portfelja kvalitetnih kredita za 7,2 posto na godišnjem nivou”, dodaje se.

Troškovi rizika smanjeni su na 36 miliona eura, s 54 miliona eura koliko su iznosili u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju marta 13,2 posto i manja je za 0,2 postotna boda u odnosu na kraj decembra.

Erste posluje na šest istočnoevropskih tržišta a ove godine slavi 200 godina postojanja.

„To znači da smo, gledano iz današnje perspektive, izvrsno pozicionirani za ispunjavanje naših ciljeva – prihodi rastu brže od troškova, troškovi rizika i dalje su niski a prinos na fizički kapital solidan je, zakoračivši s 11 posto u dvocifreno  područje”, rekao je izvršni direktor Andreas Treichl.

U banci procjenjuju da će novi bankarski porez u Rumuniji smanjiti operativni rezultat u ovoj godini za maksimalno 20 miliona eura.

Check Also

Sindikat traži ograničenje cijene goriva

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković uputio je pismo premijeru Zdravku Krivokapiću u kome …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *