Naslovne strane dnevnih novina za 6. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Monstat iskljucio troškove stanovanja

Ukupna vrij ednost minimalne potrošačke korpe, prema posljednjim podacima Monstata, iznosila je 645 eura, što je preko 130 eura više nego što je prosječna zarada u Crnoj Gori. Iz Unije slobodnih sindikata, za Novu M, kažu da osporavaju način računanja potrošačke korpe, ali i prosječne zarade u zemlji.

Od Sozine za tri mjeseca zarada 1,7 miliona

Monteputje u prvom kvartalu prihodovao 1,7 miliona eura od naplate putarine kroz tunel Sozina saopštioje izvršni direktor kompanije Jonuz Mujević. Mujević je agenciji Mina-biznis kazao da je kroz tunel Sozina od januara do kraja marta prošlo 473.147 vozila. Uočava se nešto manji broj prolazaka putničkih i teretnih vozila, a rast broja motocikala i teretnih vozila ispod tri i po tone. Ovakav trend ukazuje na pad privrednih aktivnosti, prije svega pad prometa prevoza robe i materijala prema Luci Bar rekao je Mujević.

Politika je bila jača od ekonomije

Crnogorska preduzeća su imala daleko najmanje koristi od Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) u odnosu na kompanije iz svih ostalih država potpisnica ovog sporazuma, tvrdi ekonomski analitičar Predrag Drecun. U Privrednoj komori (PKCG) smatraju da je primjena CEFTA sporazuma doprinijela ekonomskom napretku regiona, a iz Ministarstva ekonomije poručuju daje CEFTA danas moderan i sveobuhvatan sporazum, koji se od potpisivanja značajno izmijenio. U posljednje vrijeme u okruženju se sve češće čuju najave daje regionu potreban novi trgovinski sporazum, koji će imati mehanizam za rješavanje problema i sporova i koji će moći da sankcioniše one koji ga krše.

Dan

Elektroprivreda za obezbjeđenje plaća oko 413 hiljada eura

Elektroprivreda (EPCG) u ovoj godini planira da izdvoji velika novčana sredstava za obezbjeđenje i fizičku zaštitu objekata u svom vlasništvu. Sredinom prošlog mjeseca raspisali su tender, kojim traže kompaniju čija je djelatnost privatno obezbjeđenje. Radi se o tenderu vrijednom oko 413 hiljada eura.

Najveća inflacija

Prema preliminarnim podacima Eurostata, godišnja inflacijaueurozoni u aprilu dostigla je najviši nivo za pet mjeseci, a rastom cijena predvodili su energenti i usluge. Potrošačke cijene mjerene indeksom potrošačkih cijena (NISR) u aprilu su prema istom razdoblju prošle godine uvećane za 1,7 posto, nakon 1,4-procentnog rasta u mjesecu ranije, pokazala je prva procjena Eurostata.

Vlasti tolerišu korupciju i nepoštovanje plaćanja poreza

Evropska komisija (EK) predviđa da će ekonomski rast Crne Gore u naredne tri godine biti usporen, a kao ključne slabosti sistema navode to što se toleriše korupcija i nepoštovanje plaćanja poreza. To piše u radnom dokumentu EK iz aprila ove godine Program ekonomskih reformi u Crnoj Gori od 2019. do 2021. godine.

Vijesti

Dnevne novine

Od putarine za Sozinu u prvom kvartalu 1,7 miliona

Monteput je u prvom kvartalu prihodovao 1,7 miliona eura od naplate putarine kroz tunel Sozina, saopštio je izvršni direktor kompanije Jonuz Mujević. On je naveo da je kroz Sozinu, od početka godine do kraja marta, ukupno prošlo 473.147 vozila.

Crnu Goru posjetilo 63 odsto više Gostiju

Ukupno 56.220 turista boravilo je u kolektivnom smještaju tokom marta, što je 62,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Monstata. Prema zvaničnim podacima, broj ostvarenih noćenja od 98.660, viši je 29,4 odsto nego u uporednom periodu. “Od ukupnog broja noćenja u kolektivnom smještaju, 77,3 odsto su ostvarili strani turisti, a 22,7 odsto domaći”, kazali su u Monstatu.

Isporučeno 43% više vode nego u istom periodu lani

“Ljetnja turistička sezona je na pragu, a uprkos vanrednim uslovima rada zbog blokade računa Regionalnog vodovoda koja traje od 14. avgusta 2018. godine, na današnji dan isporučujemo čak 43 odsto veće količine vode u odnosu na isti period 2018. godine. Dodatno, zahvaljujući podršci poslovnih partnera uspjeli smo i u ovakvim vanrednim uslovima realizovati i poslove čišćenja kaptaže vodozahvata Bolje sestre, kako bi Regionalni vodovod potrošačima na Crnogorskom primorju isporučivao kvalitetnu i zdravstveno ispravnu vodu za piće, saopštila je inžinjer tehnologije Danijela Kosić-Žujović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *