Besplatni putni pasoši dostupni za 20 hiljada mladih Evropljana

Dodajte komentar

Evropska komisija je pokrenula novi poziv za podnošenje zahtjeva za putne pasoše DiscoverEU, koji su dostupni za 20.000 18-godišnjaka u EU za putovanja koja se održavaju između 1. augusta 2019. i 31. januara 2020. godine.

Nova runda za prijavu slijedi veoma uspješnu prvu godinu ove inicijative, navodi se u saopćenju Komisije.

Njena svrha je da omogući mladim ljudima da istražuju kulturnu raznolikost i zajedničke vrijednosti putujući besplatno širom Evrope, uglavnom vozom.

Učesnici mogu dobiti savjet o putovanju, putne časopise ili savjete za putovanje prilagođeno budžetu i također mogu sudjelovati u organiziranim događajima za izgradnju zajednice tokom putovanja.

Komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics izjavio je: “Ponosan sam što mogu pokrenuti inicijativu DiscoverEU i dati mladima priliku da imaju istinsko evropsko iskustvo. Nadam se da će ih DiscoverEU-a inspirisati da se angažuju u svojim zajednicama i postanu ambasadori Evrope. Bilo da glasaju na izborima za Evropski parlament, ohrabruju svoje vršnjake da učine isto, ili da rade sa nama na izgradnji društava. Mladi ljudi su budućnost Evrope i kritički se čuju njihovi glasovi”.

Kandidati moraju biti rođeni između 2. jula 2000. i 1. jula 2001. i biti spremni za putovanje između 1. avgusta 2019. i 31. januara 2020. za maksimalni period od 30 dana.

Zainteresovani za učešće mogu se prijaviti putem Evropskog omladinskog portala. Komisija za ocjenjivanje će ocijeniti prijave i odabrati pobjednike. Podnosioci prijava će biti obaviješteni o rezultatima odabira u junu 2019. godine.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *