Balázs Békefi, predsjednik uprave OTP banke: Akvizicije OTP-a u regionu mogle bi da uspore

Dodajte komentar

Investiciona grupa Advent, prema nezvaničnim informacijama poslovnih medija, u septembru prošle godine počela je s pripremama prodaje austrijske banke Addiko sa sjedištem u Beču, a nekoliko izvora Jutqarnjeg lista potvrdilo da je OTP Grupa zainteresovana, između ostalog, za kupnju hrvatske Addiko banke.

Prvi komentar koji je došao iz OTP banke bio je da ne komentarišu glasine. Balázs Békefi, predsjednik uprave OTP banke, ipak je naknadno odlučio da kaže nešto više o ambicijama mađarske banke u Hrvatskoj i regiji.

Je li OTP Grupa zainteresovana za kupovinu Addiko banke?

Načelno nikada ne komentarišemo nezvanične informacije koje su gotovo stalno prisutne u javnosti. Naime, kad uspješno ostvarite više akvizicija i provedete integracione procese, kao što to radi OTP Grupa, to samo po sebi može dati povoda glasinama. Uvijek o svim namjerama akvizicija informacije objavljujemo u trenutku kad su spremne za objavu, to jest kad zaista imamo nešto zvanično zqa objaviti. Ono što mogu potvrditi je da OTP banka sada ne sprovodi ni jedan postupak akvizicije u Hrvatskoj. Nakon nedavne uspješne integracije Splitske banke potpuno smo koncentrisani na naš razvoj i unapređenje poslovanja.

Jeste li bili zainteresovani za kupovinu pa ste odustali ili uopšte niste razmatrali tu opciju?

Stalno pažljivo promatramo prilike na tržištu cijele Srednjoistočne Evrope, a to ćemo raditi i ubuduće. Međutim, kao što sam već rekao, nismo započinjali nove akvizicijske procese ili pregovore u Hrvatskoj i niti jedan nije u toku.

Prema informacijama koje smo dobili, OTP Grupa u stvari ima ambiciju da OTP banka Hrvatska dođe na drugo ili treće mjesto po vrijednosti imovine u Hrvatskoj, te da u tom smislu traži moguće akvizicije, koje uključuju i RBA i neke druge srednje i manje banke. Možete li to komentarisati?

Sada smo jedan od najznačajnijih igrača na hrvatskom tržištu, tako da je vrlo privlačna pomisao da možemo biti još veći, što nam je i dugoročni cilj. Međutim, u ovom trenutku smo usmjereni na sprovođenje naših internih razvojnih projekata koji će nam omogućiti još uspješnije pozicioniranje na tržištu novim proizvodima i uslugama. Sam brzi razvoj digitalnih rješenja traži dosta resursa koje moramo ulagati u prilagođavanje bankarstva novom vremenu. Naše ambicije i energija trenutno su usmjereni u razvoj kako bismo ostvarili još bolje zadovoljstvo naših klijenata i ispunili njihova očekivanja. Vjerujemo u organski rast – OTP grupa je organski povećala svoj kreditni portfolio za 15 posto prošle godine (bez učinaka akvizicije) i nadamo se dalje ostvarivati organski rast i u Hrvatskoj.

Prema istraživanju Deloittea, OTP Grupa je od 2015. do 2018. bila najveći “kupac” u regiji Srednje i Istočne Evrope, učestvovala je u pet značajnih akvizicija. U februaru ove godine OTP Grupa je pak od Societe Generale otkupila 87,85-postotni udio u Mobiasbanc u Moldaviji. Hoće li OTP Grupa nastaviti da se širi u regiji preuzimanjem drugih banaka?

Na nedavno održanoj Glavnoj skupštini OTP grupe naglašeno je da OTP grupa trenutno učestvuje u tri procesa akvizicija. Zahvaljujući našoj solidnoj kapitalnoj poziciji i strategiji rasta, u proteklih smo nekoliko godina vrlo aktivno ulagali u akvizicijske napore u cijeloj regiji. Uz Mobiasbancu preuzeli smo Societe Generale u Crnoj Gori, a najnovije je upravo objavljena kupovina slovenačke SKB banke. U sljedećem razdoblju akviziciona dinamika mogla bi se malo usporiti. Znamo da nakon vrlo zahtjevnih postupaka preuzimanja slijede još zahtjevniji i naporniji procesi integracije. Oni sa sobom nose vrlo složene postupke redizajniranja organizacije, a često i prilagođavanja tržišnih pristupa novoj veličini banke. Zato je logično da nakon razdoblja jačih akvizicija nastupi vrijeme konsolidacije i internog razvoja banke. Podsjećam da je OTP grupa najbrže rastuća bankarska grupa u ovom dijelu Evrope, a nedavno je proslavila i svoj 70. rođendan. S obzirom na brzinu kojom se danas događaju promjene na tržištu, mislim da možemo biti ponosni na našu stabilnost, rast i razvoj.

(Cijeli intervju možete pročitati na portalu Novac.hr)

Foto: Lider.media

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *