Trećina firmi u blokadi zbog duga

Dodajte komentar

Računi 14.151 kompanije u Crnoj Gori bili suu blokadi zadnjeg dana marta zbog dugova. To je skoro trećina kompanija u zemlji, s obzirom na to da je u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) aktivno 46.667 preduzeća, prenijela je juče TV Vijesti.

– Može se zaključiti samo jedno da je crnogorska privreda u jako lošem stanju. Postoji velika prijetnja da će to da se dalje manifestuje i na kompanije koje nemaju blokirane aranžmane kroz pojavu nelojalne konkurencije i sive ekonomije, kazao je Filip Lazović iz Unije poslodavaca.

Iako u Centralnoj banci ne znaju koliko u preko 14 hiljada firmi ima zaposlenih, znaju koliko duguju.

– Ukupan dug po osnovu kojeg je izvršeno blokiranje računa privrednih subjekata je na kraju marta 2019. godine iznosio 638,2 miliona eura, saopšteno je za TV Vijesti iz CBCG. To je skoro 27 odsto budžeta Crne Gore, što je kažu poslodavci razlog za paljenje alarma.

– Struktura tog duga jesu dažbine prema državi bilo da se radi o porezu ili nekim drugim obavezama, u taj dug ulaze i neki drugi dugovi koje privredni subjekti imaju međusobno u redovnim poslovnim aktivnostima. To je opet, kada pričamo o tom dugu i broju blokiranih računa, zaista alarmantno, rekao je Lazović. Većina preduzeća bila je u blokadi duže od godinu, a za svo to vrijeme zarobljeno je više od 600 miliona eura koje duguju. Ono što posebno brine jeste podatak da se na deset najvećih blokiranih preduzeća odnosi skoro 16 odsto ukupnog duga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *