Revolucija plaćanja u Srbiji: Transakcija za jednu sekundu

Dodajte komentar

Instant plaćanje, koje je Srbija uvela u oktobru 2018. godine kao pionir u regionu, uspješno je zaživjelo, izvještava Indikator.ba.

“Brzina sprovođenja transakcije trenutno je 1,17 sekundi, ali sa novim mjerenjima postižu se još bolji rezultati. Od trenutka uspostavljanja sistema instant plaćanja obavljeno je oko 2 miliona transakcija, čija je vrijednost bila više od 30 miljardi dinara, kazao je Željko Jović, viceguverner Narodne banke Srbije gostujući ne nedavno održanom Jahorina ekonomskom forumu.

Instant plaćanje predstavlja revoluciju u svijetu plaćanja, a između ostalog omogućava zaposlenim da mogu podići platu sa bankomata i vikendom i praznikom, ili noću, a da ne moraju da čekaju prvi radni dan ako je novac uplaćen u petak popodne ili pred praznike.

Jović je kazao da Narodna banka Srbije, sudeći po posljednjim aktivnostima, nije samo regulator, nego i inovator.

On je istakao još jednu zanimljivu aktivnost Narodne banke Srbije s kraja prošle godine – mogućnost identifikacije.
Donošenjem posebne odluke koja se naslonila na Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga na ugovaranje na daljinu omogućeno je da se obavi finansijska usluga bez direktnog neposrednog kontakta klijenta i banke i to putem video komunikacije. Bitno je samo obezbijediti dobar prostor koji ispunjava određene tehničke preduslove i klijent je odmah u situaciji da dobije uslugu, uz sprovođenje određenih bezbjednosnih procedura u smislu provjere identifikacionog dokumenta.

-Ostale aktivnosti su ukidanje pečata, uvođenje regulatornog send-boxa, stvaranje regulatornih pretpostavki za uvođenje nebankarskih platnih institucija. Trenutno imamo 13 platnih institucija, dvije institucije koje se bave izdavanjem elektronskog novca, kazao je, između ostalog, Jović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *