Šest osobina idealnog kandidata za posao

Dodajte komentar

Bez obzira da li tek tražite posao, ili ga već imate pa tražite bolji, ne možete sebi dozvoliti taj „luksuz“ da prestanete da se dokazujete. Odavno je prošlo vrijeme kada su samo radno (ne) iskustvo i obrazovanje bili relevantni poslodavcima prilikom izbora adekvatnih kandidata.

Istraživanja sprovedena među poslodavcima pokazuju da najviše obraćaju pažnju na kandidate koji imaju sljedećih šest osobina:

Samopouzdanje

Ako ste krenuli u potragu za poslom sa predubeđenjem da među stotinama kandidata ne postoje šanse da upravo vi budete izabrani, onda ste u startu osuđeni na neuspjeh. Ako sami ne vjerujete u sebe, neće ni poslodavac.

Profesionalnost

Određene situacije u poslu dozvoljavaju opuštenost, ali to morate prethodno zaslužiti. Ako se prvi put pojavljujete kod nekog poslodavca, bilo da je to razgovor za posao ili prvi radni dan, obratite pažnju da svom sagovorniku/sagovornicima pokazujete poštovanje i budite pristojno obučeni.

Spremnost na inovacije

U eri interneta i dostupnosti velikom broju informacija iz svih oblasti, stvari se na poslovnom planu mijenjaju iz dana u dan. Ako niste spremni da usvajate nova znanja i vještine, vrijeme će vas brzo pregaziti. Budite spremni na svaki vid poslovnog usavršavanja.

Radoznalost i njena primjena na poslu

Radoznale osobe se dijele u dvije grupe: oni koje zanima šta se desilo i oni koje zanima šta se desilo i zašto se desilo. Poslodavci vole ovu drugu grupu. Ako se adekvatno udubite u poslovne procese u vašoj kompaniji, onda ćete znati i da reagujete ako dođe do zastoja u njima.

Timski rad

U ozbiljnim kompanijama tim je uvjek iznad pojedinca. Ako ste spremni pomoći drugima iz vašeg tima i potrebe tima staviti iznad ličnih, onda ste idealan tip radnika i dobar mentor novozaposlenima. Doprinos takvih osoba konačnom poslovnom uspjehu je ogroman.

Samostalnost u radu

Nijedan poslodavac ne želi doveka da izigrava „mamu i tatu“ svojim radnicima. Poslodavci žele kandidate koji su svjesni svojih poslovnih obaveza, koji ih ispunjavaju na adekvatan način i kojima niko ne mora svaki dan govoriti šta treba da rade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *