Preduzeća prijavila 64,33 miliona eura poreza na dobit

Dodajte komentar

Porez na dobit preduzeća u prošloj godini prijavilo je 24,65 hiljada kompanija u ukupnom iznosu od 64,33 miliona EUR, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

“Prijavu poreza na dobit preduzeća za prošlu godinu podnijelo je 24,65 hiljada kompanija što je 1,5 hiljada obveznika više nego što ih je bilo u 2017. godini”, rekli su predstavnici PU agenciji Mina-business.

Iz tog poreskog organa su objasnili da su, posmatrajući prijave poreza na dobit za prošlu godinu, poreski obveznici u njima prijavili oporezivu dobit na osnovu koje je utvrđena poreska osnovica u ukupnom iznosu od 716,8 miliona EUR, što je 61 milion EUR više u odnosu na 2017. godinu.

“Po tom osnovu, utvrđena je obaveza poreza na dobit preduzeća u ukupnom iznosu od 64,33 miliona EUR, što je preko pet miliona EUR više nego za 2017. godinu”, precizirali su iz PU.

Takođe, u sistemu PU evidentirano je 25,83 hiljade finansijskih iskaza, što je 600 više u odnosu na 2017. godinu.

Iz PU su na pitanje koliko je prošle godine naplaćeno poreza na dobit i kakav je plan za ovu godinu, odgovorili da je ukupna bruto naplata poreza na dobit u prošloj godini iznosila 68,81 milion EUR i bila je 36,5 odsto iznad ostvarenja iz 2017. godine.

“Plan naplate za ovu godinu za ovaj poreski oblik iznosi 71,8 miliona EUR, od čega je zaključno sa 1. aprilom naplaćeno više od 40 miliona EUR”, dodali su iz PU.

Takođe, kako su naveli, jedan dio obveznika koji je u zakonom propisanom roku izmirio poresku obavezu iskoristio je mogućnost umanjenja poreske obaveze za šest odsto u skladu sa Zakonom o porezu na dobit pravnih lica.

“Imajući u vidu kontinuirani rast prihoda po ovom osnovu zahvaljujući širenju poreske osnovice, povećanju broja novoregistrovanih preduzeća i činjenici da korporativni sektor u Crnoj Gori posjeduje značajni fiskalni potencijal, očekuje se da će navedeni plan biti premašen i ove godine”, zaključili su iz PU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *