CBCG još nema sve podatke za odluku o spajanju CKB i Societe Generale Montenegro

1 komentar

Centralna banka još nije prikupila sve informacije, dokaze i podatke, na osnovu kojih će ocijeniti da li su ispunjeni uslovi za izdavanje odobrenja za kupovinu, odnosno spajanje CKB i Sosijete ženeral banke. Čeka se i odgovor Agencije za zaštitu konkurentosti.

Podsjetimo da je OTP banka 28. februara saopštila da je CKB njena crnogorska podružnica potpisala ugovor o kupovini 90,56 odsto akcija Sosijete ženeral Montenegro za 40,5 miliona eura. Po zakonu to spajanje nije moguće bez odobrenja crnogorske Centralne banke, odnosno ispunjenja zakonskih uslova. CKB je prošlu godinu završila sa profitom od 10,08 miliona u kreditima imaju 393 miliona, a u depozitima 552 miliona. Profit Sosijete ženeral banke je bio 10,6 miliona u kreditima imaju 377 miliona, a u depozitima 386 miliona eura.

Iz CBCG su kazali da su primili zahtjev za spajanje ove dvije velike banke i da je to samo prvi korak.

– Centralna banka Crne Gore primila je zahtjev Crnogorske komercijalne banke Podgorica – member of OTP Group za odobrenje sticanja 90,5578 odsto običnih akcija sa pravom glasa u Sosijete ženeral banci Montenegro. Prema raspoloživim informacijama, ovaj zahtjev predstavlja prvi korak ka planiranom pripajanju Sosijete ženerale, koji će se, po planovima CKB-a, odvijati u dvije faze – kazali su iz CBCG.

Prva faza se, navode, odnosi na aktuelni zahtjev CKB-a za izdavanje odobrenja za sticanje kvalifikovanog učešća (kupovinu akcija Sosijete ženeral banke koji je trenutno u proceduri obrade u Centralnoj banci).

– Ukoliko se, nakon sprovedenog postupka i ocjene ispunjenosti uslova dobije takvo odobrenje, CKB bi se, nakon određenog vremena, obratila Centralnoj banci zahtjevima za izdavanje potrebnih odobrenja u cilju pripajanja Sosijete ženeral banke – objasnili su iz CBCG.

Centralna banka će, kako navode, polazeći od zakonom propisanih nadležnosti, ovlašćenja i rokova u postupku odlučivanja po aktuelnom i drugim zahtjevima CKB-a, pribaviti sve relevantne informacije, dokaze i podatke, na osnovu kojih će cijeniti ispunjenost svih propisanih uslova za izdavanje odobrenja za kupovinu, odnosno spajanje banaka.

Iz CBCG nijesu pominjali rokove u kojima se može očekivati njihov odgovor o ispunjenosti uslova.

– U postupku odlučivanja, Centralna banka će, naravno, sagledati i uticaj spajanja pomenutih banaka na bankarsko tržište, prvenstveno u dijelu stvaranja eventualne prekomjerne koncentracije. Cijeniće se mogući efekti zdrave sinergije, poput mogućnosti da se građanima i privredi ponude bankarski pro izvodi pod povoljnijim uslovima, prvenstveno kroz dalji pad kamatnih stopa – pojasnili su iz CBCG.

Podsjetimo da će CKB, kako se očekuje, ukoliko odgovor CBCG bude pozitivan, Sosijete ženeral banku kupiti preko Montenegroberze.

Spremni za utakmicu

Iz Udruženja banaka Pobjedi su kazali da sistemski imamo više banaka koje su spremne na tržišnu utakmicu sa većom bankom.

– I manje banke pokazuju žilavost srazmjerno nivou raspoloživih sredstava – kaže generalni sekretar Udruženja banaka mr Bratislav Pejaković.

On, komentarišući zahtjev za spajanje, kazao da bankari nijesu upoznati ni sa jednim negativnim komentarom, niti strahom u pogledu poslovanja.

O ovom pitanju se puno pisalo i pričalo u medijima, a najnovija informacija iz Centralne banke je da su primili pismo o namjeri koje je uvod u tretiranje ovog pitanja od strane regulatora koji po zakonu treba da ukaže da li su ispunjeni uslovi za spajanje kaže generalni sekretar. Znamo, dodaje on, za preliminarna ispitivanja i za traženo mišljenje koje se u javnosti očekuje od Agencije za zaštitu konkurentnosti, odnosno da li postoji opasnost od monopolizacije u nekom segmentu.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • hahahaha Neuspješni ckl zna gdje je problem- u ucjenjivanju guvernera ali to ne žele transparentno da istaknu.

    Guverner je tražio i to direktno CG/ Mađarskoj ključnoj politici da se udalji glavni bankar, i da će tek onda početi postupak odobravanja merger-a.

    Tako da je predsjednik CG zaslužio da bude isprljan i ismijan guvernerom i g-dinom Kneževićem, jer im je on dao i legitimitet i moć. Zato sada neka trpi užasne posljedicce svoje političke slijeposti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *