ZZZCG: Ne brišemo studente sa evidencije

Zavod za zapošljavanje Crne Gore ne krši prava studenata i nikoga ne briše sa evidencije nezaposlenih već je vodi u skladu sa Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, saopšteno je iz ove institucije.

“Naime, po novom zakonskom rješenju nezaposlenim licem se ne smatra redovan učenik, student osnovnih studija, zaposleni kojem miruju prava iz radnog odnosa, poljoprivrednik upisan u registar kod nadležnog organa niti penzioner”, objašnjavaju u ZZCG.

Dalje navode da sva nezaposlena lica imaju prava i obaveze koje sa sobom nosi boravak na evidenciji nezaposlenih.

“Budući da visokoškolski obrazovni sistem funkcioniše tako što se od studenata zahtijeva svakodnevno pohađanje nastave nemoguće je istovremeno izvršenje obaveza poput aktivnog traženja zaposlenja, učestvovanja u aktivnim mjerama te prihvatanje odgovarajućeg zaposlenja”, kazali su u ZZZCG.

Zavod studentima pruža odgovarajuće usluge, utvrđene Zakonom, u vidu informisanja o mogućnostima i uslovima zapošljavanja, savjetovanja i posredovanja.

“To podrazumijeva pružanje informacija o slobodnim radnim mjestima, upoznavanje sa metodama i tehnikama aktivnog traženja zaposlenja, podršku u razvoju upravljanja karijerom kao i unaprjedenja profesionalnog razvoja pojedinca. Zavod će i ubuduće studentima, kao tražiocima zaposlenja, pružati stručnu pomoć posredovanja pri zapoščljavanju u vidu njihovog povezivanja sa poslodavcima radi zasnivanja radnog odnosa”, poručuju u ZZZCG.

Check Also

Ekonomist: Izvjesno da će EU na neki način pomoći oko otplate kineskog kredita

Uprkos tome što Evropska unija (EU) nije direktnije odgovorila na prve zahtjeve crnogorske vlade da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *