Njemačke porodične kompanije rastu brže nego velike kompanije na berzi

Njemačke porodične kompanije proteklih su godina rasle znatno brže nego velike kompanije čije su dionice u sastavu DAX indeksa Frankfurtske berze, pokazala je analiza instituta Leibniz Center for European Economic Research (ZEW).

Broj zaposlenih u 500 najvećih porodičnih  preduzeća porastao je za 27 posto u razdoblju od 2007. do 2016. godine, na 2,54 miliona, prema analizi koju svake dvije godine naručuje fondacija za porodična preduzeća.

Od 30 kompanija čije su dionice u sastavu DAX indeksa Frankfurtske burze i ne spadaju u kategoriju porodičnih poduzeća, njih 27 povećalo je broj zaposlenih za samo četiri posto, na 1,55 miliona.

Srednje velika preduzeća – njih 500 – zabilježila su takođe veći rast prihoda, u prosjeku za 3,7 posto godišnje, u poređenju s prosječnih tri posto u grupi kompanija čije su dionice uvrštene na njemačku berzu.

Grupa od vodećih 500 srednjih poduzeća uključuje porodične kompanije Merck, Beiersdorf i Henkel, čije su dionice uvrštene na Frankfurtsku berzu.

Prema istraživanju, više od 90 posto privatnih kompanija u Njemačkoj vode porodice, a 86 posto porodičnih preduzeća vode sami vlasnici.

“Na vrhu ljestvice 500 vodećih porodičnih kompanija prema broju zaposlenih nalazi se Schwarz grupa, a slijede Robert Bosch GmbH i Metro“, utvrdili su autori istraživanja.

Schwarz grupa i Bosch zauzimaju ujedno i vodeća mjesta na ljestvici rangiranoj po visini prihoda, a na trećem je mjestu Aldi grupa.

Check Also

EBRD želi da postane većinski zelena banka

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u idućih pet godina da usmjeri više …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *