Naslovne strane dnevnih novina za 30. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Pobjeda

Profit 1,2 miliona eura

Univerzal kapital banka prvi kvartal tekuće godine završila je sa profitom od 1,23 miliona eura, što je oko 200.000 eura više nego u istom kvartalu prošle godine. Prihod od kamata bio je 736.000 eura a od naknada i provizija 1,15 miliona eura. U kreditima klijenata je 69 miliona, a u depozitima klijenata 305,5 miliona eura.

Kamate se neće mijenjati u naredne dvije do tri godine

U naredne dvije do tri godine ne očekujemo promjenu kamatnih stopa na kredite i depozite u Crnoj Gori, kazao je za Pobjedu generalni sekretar Udruženja banaka mr Bratislav Pejaković. On je objasnio da se ova prognoza oslanja na posljednja oglašavanja Evropske centralne banke, ali i privredna kretanja koja ukazuju na recesiju u nekim od važnih zemalja Evropske unije.

Država se žalila na presudu

Zamjenik zaštitnika imovinsko-pravnih interesa podnio je žalbu Apelacionom sudu na presudu kojom je državi dosuđeno da plati 46.900 eura kompaniji Arming za radove na mostu Port Milena u Ulcinju. Osim toga, u slučaju pravosnažnosti, ovaj spor bi državu koštao dodatnih 1.600 eura. Sutkinja Milica Vlahović je preostali dio tužbenog zahtjeva Arminga od 41.600 odbila kao neosnovan.

Dan

Doći će do loma piste u Titvu

Dodatna dokumentacija Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) pokazuje da su kontrolori bili zabrinuti stanjem avionske piste u Tivtu. “Dan” je došao do Izvještaja sa pregleda oblasti fizičkih karakteristika na aerodromu Tivat iz aprila 2018. godine, koji je skrivan od javnosti, a u kojem su kontrolori, između ostalog, napisali da su oštećenja piste takva da može da dođe do razgrađivanja i loma piste.

Brković za godinu u minusu skoro šest miliona eura

Tri firme Dragana Brkovića, kuma Mila Đukanovića, nastavile su da posluju po starom, pa su tako u prošloj godini napravile minus od skoro šest miliona eura, pokazuju finansijski iskazi Vektre Montenegro, Vektre Jakić i Vektre Boke. Najveći gubitaku prošloj godini napravila je firma Vektra Jakić, sa kojom je nedavno Vlada raskinula ugovor o koncesiji, od četiri miliona eura. Vektra Boka koja sprovodi plan reorganizacije od 2017. godine je godinu završila sa 1,7 miliona minusa, dok je Vektra Montenegro, koja sprovodi plan reorganizacije od 2013. godine imala minus od 262 hiljade eura.

Negativan uticaj na povjerenje klijenata

Bankarski ombudsman Halil Kalač kazao je da je uvođenje stečaja u Atlas i Invest banku Montenegro (IBM) imalo negativan uticaj prvenstveno na njihove klijente, al i ohrabruje to što su oni u visokom procentu pokazali povjerenje u druge banke. – Stečaji uvedeni u dvije banke imaju negativan uticaj na povjerenje klijenata, prvenstveno tih banaka, ali i nevjericudaće doći do njihovog oporavka. To se uočava iz obraćanja klijenata tih banaka bankarskom ombudsmanu kroz iskazivanje nepovjerenja i nevjerice u njihov oporavak, rekao je Kalač agenciji Mina biznis.

Dnevne novine

NE ODUSTAJU OD ISPLATE ZARADA

Bivši radnici Fabrike elektroda Piva (FEP) iz Goranskog kod Plužina podržavaju planirano pokretanje proizvodnje, ali uz obaveznu isplatu zaostalih 30 zarada, saopštio je predstavnik zaposlenih te fabrike Veselin Radović. On smatra da problem prilikom pokretanja proizvodnje može biti što većina radnika neće da radi dok im se ne isplate zaostale zarade ili barem dio dugovanja. “Riječ je o specifičnim radnim mjestima za koja su potrebni kvalifikovani radnici upravo iz FEP-a. Nadamo se pronalasku rješenja kako bi počela proizvodnja na zadovoljstvo svih”, kazao je Radović Mini biznis.

U PLJEVLJIMA PROIZVEDENA SKORO 431.000 TONA UGLJA

Rudnik uglja Pljevlja (RUP) je u prva tri mjeseca ove godine proizveo ukupno 430.979 tona uglja, što je devet odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je Dnevnim novinama u pljevaljskom preduzeću. Najviše uglja, tačnije 398.853 tone, isporučeno je Termoelektrani (TE), što je 9,4 odsto veća količina nego u prvom kvartalu 2018.

Zaposleni će učiti kroz teoriju i rad na terenu

Centar za obuku, koji je dio Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) počeo je sa radom, saopšteno je iz kompanije. Formiranje Centra uslovilo je, kako su istakli u CEDISu, podizanje kvaliteta procesa rada, kao i stručno i usmjereno osposobljavanje novih kadrova za rad na specifičnim poslovima za koje je neophodno posebno znanje i vještine. Razlog je i prenošenje dugogodišnjih iskustava u radu na energetskim objektima sa krajnjim ciljem poboljšanja uslova za rad i zaštita života i zdravlja zaposlenih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *