EU prihvatila predlog Vise i Mastercarda o nižim naknadama za kartična plaćanja

Dodajte komentar

Evropska unija prihvatila je predlog kartičarskih kuća Vise i Mastercarda o nižim naknadama koje bi zaračunavali turistima za plaćanja debitnim i kreditnim karticama izdavača izvan EU-a.

Međubankovne naknade za plaćanja debitnim i kreditnim karticama godinama su pod lupom Brisela koji tvrdi da rezultiraju višim cijenama za klijente.

Razlog je taj što teret te naknade, izdašnog izvora prihoda za banke, pada na leđa trgovaca. Kako bi ishodili zaključenje evropske istrage i izbjegli kazne za kršenje propisa o tržištu, Visa, najveći svjetski operator mreže plaćanja platnim karticama, i njen konkurent Mastercard predložili su 0,2 posto naknade za plaćanja u trgovinama debitnim karticama izdavača izvan EU-a, objavila je EK krajem prošle godine

Naknade za plaćanja kreditnim karticama trebale bi po predlogu Vise i Mastercarda iznositi 0,3 posto.
Brisel je juče formalno prihvatio taj predlog, ističući da će se time naknade u prosjeku smanjiti za 40 posto.

“To će zajedno s našom odlukom iz januara ove godine o Mastercardovim uslugama prekograničnih kartičnih plaćanja dovesti do nižih cijena u poslovanju evropskih malotrgovaca i biti na korist svih potrošača”, izjavila je evropska komesarka za tržište Margrethe Vestager, prema saopštenju.

Time će visina Mastercardovih i Visinih naknada biti izjednačena s onima koje se naplaćuju za kartična plaćanja izdavača iz Evropske unije i takođe su bile predmet dugotrajne istrage Brisela nakon što su se na njih požalili iz poslovnog udruženja EuroCommerce, podsjeća Reuters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *