EIB lansira paket zajmova vrijedan gotovo milijardu eura

Dodajte komentar

Evropska investicijska banka (EIB) lansirat će paket zajmova vrijedan gotovo milijardu eura namijenjenih poljoprivredu i bioekonomiji.

Isti će iznos popratiti i finansijske institucije koje će učestvovati u programu čime će se mobilizovati oko dvije milijarde eura kredita na dugi rok. Vijest je objavljena na jučerašnjoj konferenciji pod nazivom “Adresiranje volatilnosti cijena i potreba za finansiranjem mladih farmera i poljoprivrede” u Briselu.

Unutar tog paketa 700 miliona eura zajmova namijenjeno je malim i srednjim kompanijama čime će upravljati lokalne banke i leasing kompanije, a uključiće prozor od najmanje 10 posto za poljoprivrednike mlađe od 41 godine.

Shema bi trebala da omogući mladim poduzetnicima u poljoprivredi koristi od duljih dospijeća do 15 godina kao i počeka od 5 godina. Iz EIB-a ističu da je riječ je o jednoj od najvećih inicijativa za finansiranje poljoprivrede pod kišobranom te evropske banke koju će nadopuniti dva ‘pilot zajma’; 75 miliona eura isključivo mladim poljoprivrednicima te 200 miliona eura kredita za poljoprivredu i borbu protiv klimatskih promjena.

EIB-ova inicijativa želi da podrži ulaganja u poljoprivredni sektor koji banke često zaobilaze zbog percepcije o visokom riziku. Anketa među poljoprivrednicima u Evropi predstavljena na briselskoj konferenciji pokazala je da preduzetnici, posebno mladi, u tom sektoru teže dolaze do finansiranja nego u drugim sektorima, a njihovi se zahtjevi za kredit češće odbijaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *