Prvi put u deset godina sve opštine uredno uplatile poreze i doprinose

Sve crnogorske opštine za prva tri mjeseca ove godine uredno su izmirile obaveze kada je riječ o uplatama zarada poreza i doprinosa i to je prvi put u poslednjih 10 godina, saopštio je direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša. On najavljuje da će na takvom stepenu poreske discipline insistirati i dalje, a očekuje da će i dug lokalnih samouprava i javnih preduzeća početi da se smanjuje.

Opštine Pljevlja, Berane, Ulcinj, Cetinje, Bijelo Polje i Plav reprogramirale su poreski dug 2015. godine i redovno izmirivale te obaveze prema državi. Međutim, kasnile su sa tekućim obavezama pa su nakon tri godine uspjele su da finansije dovedu u red.

“U ovoj godini možemo konstatovati da je ovo prvi kvartal unazad možda i deceniju da su lokalne samouprave uredno izmirile sve poreske obaveze, odnosno da su tokom tri mjeseca 2019. uz isplatu zarada plaćale i doprinose”, rekao je za Prvu TV Mugoša.

Prema njegovim riječima 16 crnogorskih opština 2015. godine reprogramiralo je 90 miliona eura duga po osnovu poreza i doprinosa. Dvije godine kasnije to su učinile i lokalna preduzeća i javne ustanove sa dugom od 11 miliona eura.

“Na sve planove smo dali saglasnost, jer su svi ti planovi urađeni vrlo korektno, odnosno zaista smo svi zajedno shvatili da moramo ono što je najveće opterećenje smanjiti, broj zapsolenih i napraviti racionalizaciju svih troškova. Nama nije cilj, naravno da iniciramo stečajeve, ali nam je cilj da se sve poreske obaveze uredno izmiruju i da zaposleni mogu ostvariti svoja osnovna prava iz radnih odnosa – to je pravo na zdravstvenu zaštitu i pravo da kad se steknu uslovi odu u penziju”, pojasnio je direktor PU.

Mugoša podsjeća i da je obaveza lokalnih samouprava i javnih preduzeća da pored tekućih, servisiraju i obaveze iz reprograma. To već više od tri godine rade Nikšić, Budva, Bar, Šavnik, Andrijevica, Danilovgrad, Žabljak, Kolašin i Mojkovac.

“Uvjeren sma i gotovo 100 odsto siguran da će dug lokalnih uprava i javnih preduzeća pokazati tendenciju pada, a naravno Poreska uprava je tu vrlo raspoložena da za sve one koji pokažu želju i volju da se na ovaj način vrlo odgovorno odnesu prema svim obavezama, mi ćemo pokazati i vrlo visok stepen tolerancije”, naglasio je Mugoša.

On je poručio da će istrajati u namjeri da održe ovaj stepen poreske discipline kod opština i javnih preduzeća, ali i kod privatnih.

Check Also

EBRD želi da postane većinski zelena banka

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u idućih pet godina da usmjeri više …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *