OTP pokušava da kupi hrvatsku Addiko banku

Dodajte komentar

Investiciona grupa Advent, prema nezvaničnim informacijama poslovnih medija, u septembru prošle godine počela je s pripremama prodaje austrijske banke Adiko sa sjedištem u Beču.

Mađarska OTP Grupa zainteresovana je, između ostalog, za kupovinu hrvatske Addiko banke, prenosi Jutarnji.

Addiko je nastao iz zdrave imovine nekadašnje austrijske banke Hipo Alpe adria, koju je nakon bankrota preuzela austrijska država, a Hipova mreža poslovnica na Balkanu prodata je 2014. Adventu i Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

„OTP banka ne može da komentariše glasine o akvizicijama. Stalno pratimo prilike na tržištu, a o svim važnim poslovnim odlukama pravovremeno obaveštavamo medije“, odgovorili su iz mađarske banke, ne demantujući, ali ni potvrđujući informacije o tome da su već duboko u pregovorima za kupovinu Adiko banke.

OTP Grupa u decembru je formalno završila preuzimanje Splitske banke, nakon čega je OTB banka Hrvatska postala četvrta po veličini, s tržišnim udelom od oko 11 odsto. Prema nezvaničnim informacijama, OTP Grupa razmišlja i o preuzimanju hrvatske RBA banke, koja ima blizu osam odsto udjela na domaćem bankarskom tržištu, ako ne uspeij akvizicija Addiko banke.

OTP banka je u regionalnoj ekspanziji. U Srbiju su od grčke NBG banke preuzeli Vojvođansku banku a izvjesna je i kupovine Societe General banke u Crnoj Gori

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *