Gorenje otpušta 270 radnika

Gorenje planira da otpusti 270 zaposlenih, što je malo više od šest posto ukupnog broja zaposlenih, a reogranizacija predviđa novu organizaciju i sistematizaciju radnih mjesta, objavili su u četvrtak slovenački mediji, a potvrdili i u rukovodstvu slovenačkog proizvođača kućnih aparata, kojeg je lani preuzela kineska korporacija Hisense.

Procjenjuje se da će programom otpuštanja biti obuhvaćeno 270 radnika matične kompanije, što je “dobrih šest posto od ukupno 4212 svih zaposlenih”, naveli su iz Gorenja u saopštenu na svojim internet stranicama.

Takođe navode da će smanjenje zaposlenih ponajviše zahvatiti srednji menadžmenta i pomoćne službe, dijelom tzv. mekim metodama, kao što su penzionisanje i slanje na čekanje, ali će biti i otkazivanja ugovora o radu.

Kako navode mariborski dnevnik “Večer” i portal Siol.net, sindikat je u četvrtak na sastanku s poslovodstvom odbacio ponuđeni predlog kriterija o tome ko će ubuduće u Gorenju, koji je lani poslovao s gubitkom od 111 miliona eura, biti prekobrojan, uz napomenu da je spreman na “najradikalnije oblike sindikalne borbe”.

Uznemirenost među radnicima, kako se čini, izazivaju i najave šire reorganizacije Gorenja, koji je među najznačajnijim slovenačkim izvoznicima, a u okviru kojeg bi moglo biti upitno i više radnih mjesta iako su to u upravi u četvrtak demantovali.

Check Also

MMF: Nova faza ekonomske krize, nastaviti sa stimulacijama iz javnih sredstava

Kriza izazvana pandemijom ušla je u novu fazu koja će zahtijevati fleksibilnost u cilju “održivog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *