Kako je Coca Cola zaradila 8 milijardi dolara u 3 mjeseca – ali ne od prodaje Coca Cole

Prema kvartalnom izvještaju, Coca-Cola je u prvim mjesecima ove godine ostvarila 8 milijardi dolara prihoda, pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali prodaja njihovih gaziranih pića, poput originalne Coca-Cole i Coca-Cole Zero neznatno je porasla.

Mediji prenose kako njihovi brendovi kafe i čaja stagniraju.

S druge strane, objavili su, prodaja brendova vode i mineralne vode u njihovom vlasništvu, Smartwater i Vitaminwater, porasla je za čak šest posto u odnosu na godinu prije.

Kupce sada pokušavaju privući vodama s ukusom, novim receptima i pićima s malo šećera.

Taj preokret, međutim, nije novost.

Prodaja flaširane vode premašila je prodaju gaziranih pića još 2016. godine, prema podacima kompanije  za istraživanje tržišta Beverage Marketing Corporation.

Godinu poslije, prodaja flaširane vode u SAD-u zabilježila je rast od 8,8 posto u odnosu na 2016. i popela se na 18,5 milijardi dolara ostvarenih u prodaji.

”Flaširana voda je marketinški trik vijeka”, napisao je tada John Jewell, novinar The Weeka, ”postala je ona neizostavna stavka onih koji žele da demonstriraju svoje zdravlje i sofisticiranost”.

Prema njemu, jedino snažna marketinška kampanja može uvjeriti ljude da kupuju vodu u bočicama i plate je 300 puta više od vode iz slavine.

Check Also

CBCG: Trgovina kripto-valutama ima špekulativna obilježja

Kada se u Crnoj Gori priča o kripto-valutama i blokčejn tehnologiji dominantna asocijacija je brza …

Leave a Reply

Your email address will not be published.