Intervju sa Dinom Cibulskajom, izvršnom direktorkom Crnogorskog Telekoma

Dodajte komentar

Dina Cibulskaja je poziciju izvršne direktorke Crnogorskog Telekoma preuzela u februaru ove godine. Karijeru u telekomunikacionoj industriji započela je u Telekom Austrija Grupi, a obavljala je vodeće funkcije u i Turkcell Grupi i Life mobilnom operatoru u Bjelorusiji.

U razgovoru za PR Centar, Cibulskaja je govorila o tržišnim izazovima sa kojima se suočavaju telekomunikacione kompanije, poslovanju Telekoma, investicijama i razvoju kompanije, i društveno odgovornom poslovanju.

Nedavno ste preuzeli poziciju izvršne direktorke Crnogorskog Telekoma. Kakvi su vaši prvi utisci o kompaniji? Kako biste ocijenili telekomunikaciono tržište u Crnoj Gori i koji su najveći izazovi u poslovnom okruženju za Crnogorski Telekom?

Potrebe korisnika su se u prethodnih nekoliko godina u velikoj mjeri promijenile, što je uticalo na tržište telekomunikacija na globalnom nivou. Operatori su morali da se prilagode i da korisnicima umjesto klasičnih kanala komunikacije (pozivi i sms) ponude nešto novo. Budući da u svakodnevici svih nas sve veće mjesto zauzimaju aplikacije i sadržaj, brzina mreže i pouzdanost infrastrukture postali su ključ vrhunskog korisničkog iskustva. Telekom je od početka posvećen povezivanju korisnika ne samo jednih sa drugima, već i sa mogućnostima digitalnog svijeta.

Najveća specifičnost crnogorskog tržišta prije svega jeste njegova veličina. S jedne strane, svaka kompanija u Crnoj Gori suočava se sa poteškoćama da proširi svoje poslovanje jer veličina tržišta značajno utiče na obim poslovanja. To se posebno odnosi na velike infrastrukturne kompanije kakve su telekomunikacioni operatori.

Sa druge strane, veličina crnogorskog tržišta ima i svoje prednosti jer je realizacija novih projekata na nivou cijele zemlje lakša. U Crnogorskom Telekomu razvijamo različita digitalna rješenja koja služe poboljšanju kvaliteta života građana, idemo naprijed u tom pravcu. I ako bi došlo do šire privatno-javne saradnje kad je riječ o digitalnim rješenjima, prednost je to što na nju možemo da odgovorimo u vrlo kratkom roku.

Takođe, ponosna sam što sam na čelu kompanije koja je dio Dojče Telekom grupe. Riječ je o najvrednijem telekomunikacionom brendu u Evropi i jednoj od vodećih svjetskih telekomunikacionih kompanija, koja je prisutna u preko 50 zemalja svijeta. U poslovanju Telekoma to se posebno osjeća kroz nivo ekspertize i standarde poslovanja obavezujuće za sve članice DT grupe.

Posljednji izvještaji nadležnih agencija bilježe velika ulaganja u sektoru telekomunikacija od strane crnogorskih operatora. Kakvi su rezultati tih ulaganja i kakvu korist od toga imaju korisnici?

Telekom je prema posljednjim rezultatima mjerenja kvaliteta mobilne mreže iz aprila ove godine zvanično najbrža mreža u Crnoj Gori, kako u gradovima tako i u ruralnim dijelovima zemlje i putevima. O pouzdanosti mreže najbolje govori podatak da više od polovine 4G internet saobraćaja u zemlji prolazi kroz našu mrežu.

To je naravno rezultat kontinuiranog ulaganja u razvoj mreže, jer je pružanje najkvalitetnije usluge i korisničkog iskustva prioritet naše kompanije. Zbog toga smo u mrežu u prethodne tri godine investirali preko 92 miliona eura. 4G mrežom pokrili smo skoro cjelokupnu naseljenu teritoriju Crne Gore. Fiksnom optikom smo pokrili gotovo cjelokupnu urbanu teritoriju i nastavljamo sa širenjem i u prigradskim područjima preko vazdušne optičke infrastrukture.

Vrijedi podsjetiti i da je Telekom u martu ove godine na testiranju 4G mreže prvi u Crnoj Gori postigao rekordne brzine od 925 Mbps, dvostruko veće od prethodno izmjerenih u zemlji. Pomjeranjem granica kada je riječ o brzini i kvalitetu mreže – ali i tehnologiji, jer smo takođe prvi u Crnoj Gori demonstrirali kretanje kroz virtuelnu stvarnost neometanu kablovima – predstavili smo dio mogućnosti koje će u budućnosti donijeti tehnologije zasnovane na 5G mreži.

Budući da je nedavno okončan je prvi kvartal, da li možete da prokomentarišete rezultate poslovanja tokom prošle i početkom ove godine?

Prethodnu godinu obilježili su stabilizacija poslovanja i rast profitabilnosti, pa je i neto dobit bila veća u odnosu na godinu prije. Stabilan trend je nastavljen i u prvom kvartalu ove godine, dok je neto dobit u skladu sa očekivanjima, i rezultat je ulaganja u mrežu i poboljšanje korisničkog iskustva.

Sa ulaganjima nastavljamo i u ovoj godini, kako bismo učvrstili poziciju lidera u razvoju tehnologija i inovacija, i obezbijedili visok kvalitet servisa i usluga.

Kad se podvuče crta, Crnogorski Telekom je uspješna kompanija i najveći telekomunikacioni operator u Crnoj Gori. Ostvareni rezultati daju nam prostor i resurse za veće investicije, a imamo i sve prednosti neophodne za dalji rast – veoma naprednu infrastrukturu, i veliku bazu pretplatnika.

Konkurencija na tržištu telekomunikacija u Crnoj Gori veoma je jaka, a u nekim segmentima je dodatno ojačana integracijom operatora. Kako korisnici reaguju na promjene na tržištu?

Korisnici prepoznaju kvalitet i odlučuju da nam poklone povjerenje. Ove godine smo najveći rast zabilježili u broju postpejd korisnika od čak 8 odsto, koji sada čine dvije trećine naše korisničke baze, što je i strateški cilj Telekoma. Time smo učvrstili lidersku poziciju u tom segmentu, kako kod poslovnih tako i kod fizičkih lica.

Nastavio se i rast broja korisnika mobilnog interneta iz prethodne godine, pa se baza korisnika u prva tri mjeseca ove godine uvećala za 7 odsto. Osim toga, bilježimo rast i u fiksnom internetu i TV uslugama. Zahvaljujući ulaganjima u mrežu o kojima smo već govorili, optika je sada dostupna u 86 hiljada domaćinstava, dok je broj korisnika optičke mreže porastao za 14 odsto u poređenju sa prethodnom godinom. Turbo DSL je dostigao pokrivenost od 69 hiljada domaćinstava.

Kako bi se trend rasta nastavio, pratimo i analiziramo potrebe naših korisnika i osvježavamo portfolio usluga i servisa, na šta oni pozitivno reaguju.

Osim osnovnih telekomunikacionih usluga, operatori u Crnoj Gori postepeno šire spektar servisa. Na koji način operatori mogu da doprinesu razvoju društva?

Kroz razvoj pametnih rješenja i digitalizaciju Crne Gore, čemu je Telekom u potpunosti posvećen. Postojeći rezultati govore da smo lider u inovacijama u ovoj oblasti, a nastojimo i da budemo pouzdan partner Vladi i biznis sektoru.

Telekom je sa Vladom Crne Gore prošle godine potpisao Memorandum o razumijevanju i saradnji za digitalnu Crnu Goru, čime smo partnerima iz javnog sektora pokazali da smo spremni da predvodimo ovaj važan proces. Drago nam je zbog toga što država razumije da digitalizacija predstavlja početak modernog poslovanja, i radujemo se svakoj njihovoj novoj inicijativi čija realizacija na kraju podrazumijeva efikasniju javnu upravu i pružanje usluga građanima. Zato svima sa kojima sarađujemo nudimo rješenja u skladu sa njihovim potrebama, kako bi unaprijedili poslovanje i ubrzali rast kompanije.

Podsjetimo i da smo ove godine, sa partnerima iz privatnog i i javnog sektora, započeli postavljanje prvih javnih e-stanica, koje će turistima i vlasnicima električnih automobila omogućiti obilazak cijele zemlje, bez straha gdje će napuniti automobil. Krenuli smo sa Svetog Stefana, a nastavljamo sa Žabljakom, Pljevljima, Cetinjem i Tivtom.

To je tek jedno u nizu pametnih rješenja koja je Telekom razvio. Prethodno smo implementirali pametni parking i klupe, pametne sisteme za navodnjavanje, i monitoring nivoa buke i kvaliteta vazduha, a svakako nastavljamo da razvijamo pametna rješenja i promovišemo tzv. „zelenu ekonomiju“ i održivi razvoj Crne Gore.

Telekom veliku pažnju poklanja društvenoj odgovornosti. U kom pravcu ćete usmjeriti buduće aktivnosti?

Kompanija je od privatizacije do danas uložila preko 9 miliona eura u razvoj zajednice, kroz brojne sponzorske i donatorske projekte.

Posebno smo prepoznatljivi po donatorskom programu „Za svako dobro“, kojim smo do sada podržali 29 projekata od posebne važnosti za zajednicu, a obrazovanje, zaštita životne sredine i digitalna inkluzija ostaće i dalje oblasti našeg društveno odgovornog djelovanja.

Već 12 godina svoje servise stavljamo u službu unapređenja obrazovnog procesa tako što svim školama u zemlji omogućavamo besplatan internet. Osim togam, u fokusu naše pažnje posebno je razvoj STEM vještina i digitalne pismenosti kod djece i mladih. Inicijativa Teachtoday koju smo implementirali u saradnji sa Deutsche Telekomom i Ministarstvom prosvjete ima za cilj kreativno i bezbjedno korišćenje digitalnih medija, a u planu imamo još sličnih aktivosti kojima želimo da damo doprinos kvalitetnijem obrazovanju u eri digitalizacije.

Posebno smo ponosni na naše zaposlene, koji su inicijatori brojnih humanitarnih i volonterskih akcija, i koji kroz angažman u Volonterskom klubu daju doprinos razvoju zajednice u kojoj živimo i radimo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *