14 posto zaposlenih na Zapadnom Balkanu radi u turizmu

Planiranje najodrživijih tura duž dvije nove kulturološke turističke rute na Zapadnom Balkanu koje su trenutno u fazi razvoja bila je glavna tema razgovora predstavnika turističkih agencija i turoperatora iz regiona na sastanku koji je danas u Beogradu organizovao projekat savjeta za regionalnu saradnju (RCC) za razvoj i promociju turizma, koji finansira Evropska unija.

RCC-ov projekat je već analizirao turistički potencijal i pripremio koncepte za nove rute kulturološkog turizma koje se protežu kroz cijeli Zapadni Balkan, od kojih je prva Raskrsnica civilizacija koja obuhvata lokalitete i mjesta zajedničkog kulturnog nasljeđa iz grčkog, rimskog, vizantijskog, osmanskog i austrougarskog perioda, dok se druga pod nazivom Put monumentalnih spomenika na Balkanu naslanja na futurističku umjetnost i dizajn spomenika posvećenih Drugom svjetskom ratu u cijelom regionu. Za svaku od ovih ruta određeno je oko 40 najznačajnijih lokaliteta.

„Drugi korak je priprema strategija za brendiranje i marketing dvaju novih ruta u čiji razvoj nastojimo uključiti i stavove privatnog sektora kako bismo na kraju imali višednevne ture koje odgovaraju potrebama tržišta. Uostalom, ovdje treba imati na umu da su upravo turističke agencije i turoperatori ti koji dovode turiste u region,“ rekla je Snježana Derviškadić, vođa projektnog tima za razvoj i promociju turizma pri RCC-u.

„Osim tijela koja su zadužena za upravljanje lokalitetima kulturnog nasljeđa, a koja su uglavnom javne institucije, svi drugi pružaoci usluga u turizmu dolaze iz privatnog sektora, dok 14 posto zaposlenih na Zapadnom Balkanu radi u turizmu. Više od 12 miliona turista posjetilo je Balkan prošle godine. Ovaj region ima ogroman potencijal i pomoći ćemo mu da ga iskoristi“, rekla je Derviškadić.

Projekat za razvoj i promociju turizma radi na pripremi i međunarodnoj promociji zajedničke regionalne ponude kulturološkog i avanturističkog turizma kako bi se povećao broja turista i prihodi kao i broj zaposlenosti u ovoj industriji u regionu.

Check Also

EIB povećala finansiranje na 77 milijardu eura u 2020

U godini najgore globalne zdravstvene i ekonomske krize kakva nije zabilježena decenijama unazad, Grupacija Evropske …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *