Wall Street

Wall Street: S&P 500 dostigao istorijski rekord

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dostigao najveći nivo u svojoj istoriji, kao i Nasdaq indeks, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija.

Dow Jones ojačao je 145 bodova ili 0,55 posto, na 26.656 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,88 posto, na rekordnih 2.933 boda, a Nasdaq indeks 1,32 posto, na rekordnih 8.120 bodova.

Rekordni dosezi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija iz različitih sektora, od Coca-Cole i Twittera do Hasbroa i Lockheed Martina.

„Ulagače su ohrabrili poslovni rezultati kompanija iz različitih sektora, koji predstavljaju cijelu ekonomiju. To je podstaklo tržišta”, kaže Tony Roth, direkrot u kompaniji Wilmington Trust.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih više od 75 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Stoga su u anketi Reutersa analitičari poboljšali procjene, pa sada očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti za 1,3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 posto.

Pokažu li se te procjene tačne, bio bi to prvi pad zarada od 2016. godine, no Roth smatra da su poslovni rezultati kompanija ohrabrujući i da pokazuju da se rast američke ekonomije ne usporava onoliko koliko su se ulagači još donedavno plašili.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je oko 17 posto, pa je nadoknadio sve gubitke od kraja prošle godine, kada je oštro pao zbog naznaka usporavanja rasta svjetske ekonomije, trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, te povećanja kamata američke centralne banke.

Rast indeksa posljednjih mjeseci ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, kao i porukama Feda da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata zbog usporavanja rasta američkog i globalne ekonomije.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih 10 cijene su dionica juče porasle.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,85 posto, na 7.523 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,11 posto, na 12.235 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 5.591 bod.

Check Also

Crna Gora biće bogatija za moderni ski-centar na Hajli

Crna Gora je skriveni dragulj za turiste koji odmor tokom zime žele da provedu na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *