Ukida se jedna od dvije naknade za obnovljive izvore energije

Dodajte komentar

Vlada će od 1. juna ukinuti naknadu za obnovljive izvore energije (OIE 1) na računima za električnu energiju, koji će u tom slučaju biti manji između 1,5 do pet odsto, najavio je premijer Duško Marković, tokom premijerskog sata, odgovarajući na putanje poslanika SDP-a Raška Konjevića.

Marković je objasnio da će tu naknadu, umjesto potrošača, plaćati Vlada od sredstava prikupljenih od zagađivača, emitera ugljen-dioksida, kroz akcizu na ugalj.

“Ta stavka čini pet odsto računa potrošača koji troše do 30 eura mjesečno ili oko 1,5 odsto računa potrošača koji troše do 100 eura. Računi će biti manji između 1,5 do pet procenata , što je jedan od najvećih zabilježenih umanjenja računa. Vjerujem da je ovo odgovoran pristup, iako EPCG ostane pri sadašnjem predlogu tarifnih modela, uz eventualno novo odgađanje do početka primjene obračuna sa ukinutom naknadom, postići ćemo da kumulativni efekat bude 2,5 do pet odsto sniženja cijene za prosječne račune do 30 eura, da gotovo isti ili nešto niži računi budu za potrošače koji troše do 60 eura u prosjeku i svega jedan odsto poskupljenja za porošače koji troše do 100 eura na mjesečnom nivou”, istakao je premijer.

Konjevića je interesovalo hoće li Vlada odustati od povećanja cijene struje koje je najavljeno za 1. maj.

“Kada uzmemo u obzir da je protekle godine državna kompanija EPCG ostvarila preko 44 miliona eura profita, a država je vlasnik 80 odsto akcija, odluka o povećanju električne energije za šest odsto je suštinski odluka Vlade kao većinskog vlasnika i od nje Vlada može odustati ukoliko želi poboljšanje standarda građana”, istakao je Konjević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *