Srbija prodaje i Jubmes banku

Dodajte komentar

Na tender za prodaju Jubmes banke Beograd stigle su dvije ponude, od kojih je jedna ispunila sve uslove, kaže ministar finansija Siniša Mali za Tanjug, napominjući da će ta transakcija biti završena posle prvomajskih praznika.

„Na osnovu završene tenderske procedure imamo ponudu koja je vrijedna nešto više od pet miliona eura za 28,5 odsto državnog udjela”, navodi Mali.

Podseća da je država, kao manjinski akcionar u Jubmesu, donijela odluku prošle godine da izađe iz vlasništva u toj banci.

„Transakcija će se realizovati odmah nakon prvomajskih praznika. To je, inače, jedan od ciljeva definisanih u programu MMF-a. Dajemo šansu da neko od privatnika nastavi da razvija tu banku na pravi način”, kaže ministar finansija, javlja Tanjug.

Na prodaju je 28,51 odsto kapitala Jubmes banke, a ponude su mogle da se podnesu do 9. aprila.
Ukupna aktiva Jubmes banke je oko 120 miliona eura i ukupan kapital oko 30 miliona eura. Banka ima dvije filijale.

Akcijski kapital banke ponuđen na prodaju sastoji se od običnih akcija u vlasništvu Republike Srbije i akcija banaka u stečaju u kojima je Agencija za osiguranje depozita stecajni upravnik.

Ministar Mali ističe da država nastavlja da radi i na pronalaženju strateškog partnera za Komercijalnu banku.

„Država želi da ostane u Poštanskoj štedionici, a da pronađe partnere koji će se dalje baviti bankama u kojima država ima vlasnistvo i iz kojih želi ove godine da izađe. Jubmes banka je za mene projekat iz kojeg država izlazi i ostaje još Komercijalna banka”, naveo je Mali u razgovoru za Tanjug.

Kaže da država zajedno sa finansijskim savjetnikom Lazardom radi na tome da se što prije pripreme uslovi za pokretanje tendera i da bi to trebalo da se dogodi krajem maja, kako bi se do kraja godine pronašao strateški partner za Komercijalnu banku.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *