Naslovne strane dnevnih novina za 24. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Stanje na Tari se pogoršalo

Nevladina organizacija Grin houm obišla je prošle sedmice teren oko dijela rijeke Tare na trasi autoputa Bar Boljare, dionica Mateševo Jabuka i utvrdi la da je stanje mnogo lošije nego u novembru. – Stanje na rijeci u ovom trenutku je mnogo lošije s obzirom na to da su deponije šljunka, gline, vegetacije, drobljenog kamena sa lijeve i desne strane rijeke prisutne i dalje, dok je dodatno nasuto više hiljada tonskim stijenskim drobljenim materijalom fliša i kamena. Nikla je nova megalokacija za separaciju kamena na samoj obali Tare u dužini od 20 metara, koja znatno prelazi visinu lokalnog puta tvrde iz Grin houma.

Optužuju opštinu da se odriče 16 miliona

Odbornici DPS-a, SD, “Biram Bar i Bošnjačke stranke najavili su juče da će podržati sporazum o međusobnim pravima i obavezama za Maljevik, kojim se, kako tvrde u opoziciji, Opština Bar odriče blizu 16 miliona eura potraživanja. Odbornici vlasti su najavili i da će na sporazum podnijeti amandmane koje će danas obrazložiti, kao i da sporazum sa amandmanima nema alternativu i da treba da bude usvojen.

Adžić: Pista loša, putnici nesigurni

Pista na aerodromu u Tivtu je u lošem stanju i u svakom trenutku može doći do njenog pucanja, što za posledicu može imati i pucanje pneumatika i moguće izlijetanje vazduhoplova sa poletno-sletne staze, kazali su iz GP URA pozivajući se na izvještaj Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) iz marta 2018. Iz Aerodroma Crne Gore su odgovorili da bezbjednost i sigurnost saobraćaja nijesu ugrožene.

Vijesti

Pobjeda

Crnogorski aerodromi jedini u regionu bez sertifikata

Pista na tivatskom aerodromu je u lošem stanju i u svakom trenutku je moguće njeno pucanje, što za posljedicu može da ima moguće izlijetanje aviona, kazao je na presu potpredsjednik Ure Filip Adžić, pozivajući se na izvještaj Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) iz marta prošle godine. Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić odgovorio da su pokrenuli niz koraka administrativne prirode i da će uskoro pristupiti radovima na pisti. Najavio je i krivične prijave protiv predstavnika Ure.

Meša Kolarević hoće da gradi zgradu u Petrovcu

Podgorički biznismen Mehmed Meša Kolarević podnioje zahtjev glavnoj gradskoj arhitektici opštine Budva Ani Samardžić za davanje saglasnosti na idejno rješenje stambene zgrade u Petrovcu. U zahtjevu se navodi da će se objekat nalaziti na urbanističkoj parceli broj 8. u okviru DUP-a Petrovac šira zona. Kolarević je saopštio Pobjedi da očekuje dobijanje saglasnosti.

Ugovora od prije 33 godine nigdje nema

Ugovora koji je KAP potpisao sa tadašnjom Službom za građevinsko zemljište i komunalne djelatnosti Titograd nema ni kod KAP-a, ni kod Agencije za razvoj i izgradnju Podgorice kao pravnog sljedbenika ove službe. Ni Arhiv glavnog grada nije odgovorio na zahtjev suda da dostavi sporni ugovor, od kojeg su, tokom prethodnog postupka, nađene samo četiri strane.

Dnevne novine

ISTINA O PROJEKTU “MALJEVIK”

Imajući u vidu da je na dnevnom redu predstojeće Skupštine Opštine Bar i pitanjevezano za proiekat na lokaciji Maljevik i s tim u vezi predlog Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama između sa jedne strane Opštine Bar i sa druge strane “SONUBA MONTENEGRO” D.O.O. PODGORICA i C.&S.I. Limited, sa sjedištem na Kipru (“Sporazum”), kao i deizinformacije koje su sa tim u vezi plasirane u javnosti, ovim putem SONUBA MONTENEGRO” D.O.O. PODGORICA i njen osnivač C.&S.I. Limited, sa sjedištem na Kipru, koji su svi zajedno dio Mercury Grupe (“Investitor”), ukazuju na slijedeće bitne okolnosti:

ZA ENERGETSKU EFIKASNOST POTROŠENO 25 MILIONA EURA

Mjere energetske efikasnosti do sada su, u okviru obje faze Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama, primijenjene u 33 obrazovne ustanove, za šta je potrošeno oko 25 milona eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. Sredinom aprila, kako su kazali, završeni su radovi u Zavodu Komanski most u Podgorici, vrijedni 1,2 miliona. Izvedeni radovi podrazumijevali su postavljanje termo i hidroizolacije na krovovima i fasadama svih objekata, djelimičnu zamjenu fasadne stolarije, instalaciju novog sistema grijanja i hlađenja, ugradnju sistema ventilacije u kuhinji i restoranu, montažu solarnih kolektora i instalaciju sistema za centralnu pripremu tople vode, djelimičnu zamjenu svjetiljki, rekonstrukciju sanitarnih čvorova, sanaciju podova, moleraj i druge prateće radove”, kazali su u Ministarstvu.

Stečaj za Vektru Jakić i još 59 preduzeća

Država je kroz reprogram poreskog duga do sada prihodovala više od 50 miliona eura, saopšteno je iz Poreske uprave (PU) koja je zbog kašnjenja izmirivanja reprogramiranih obaveza donijela više od 1.500 rješenja o stečaju, a juče još 60 njih uključujući i rješenje za firmu Vektra Jakić. Prema evidenciji uplata, u prvom kvartalu ove godine naplaćeno je 5,7 miliona, prošle godine 20,1 miliona, u 2017. godini 24,5 miliona eura duga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *