Vlada isplaćuje manjinske akcionare Ulcinjeske rivijere

Dodajte komentar
Hotel Bellevue

Izvršni direktor HTP Ulcinjske rivijere Radomir Mikan Zec obavijestio je juče Montenegroberzu da je Vlada preuzela obavezu da isplati sve nesaglasne manjinske akcionare ove kompanije koji su dobili pravosnažne i izvršne presude. Tako, tvrdi, “neće doći do poremećaja osnovnih parametara ove kompanije” niti bitnijeg uticaja na vrijednost akcija.

Podsjetimo da je dio manjinskih akcionara koji 2017. nijesu glasali za izdavanje u zakup Velike plaže tužbom tražio isplatu svojih akcija.

– Što se tiče vašeg pitanja da li ishod ovih sudskih sporova može uticati na vrijednost akcija HTP Ulcinjska rivijera, obavještavamo vas da je Vlada preuzela obavezu da isplati sve manjinske akcionare čije presude postanu pravosnažne i izvršne, tako da neće doći do poremećaja osnovnih para metara poslovanja kompanije, a samim tim ishod sudskih sporova ne bi trebalo da bitno utiče na vrijednost akcija, saopštio je Zec.

On je, u odgovoru na dopis Montenegroberze upućen 12. aprila tekuće godine, obavijestio da su 44 manjinska akcionara, koji su bili nesaglasni sa odlukom skupštine akcionara Ulcinjske rivijere o izdavanju u dugoročni zakup kompleksa na Velikoj plaži, podnijeli tužbe Privrednom sudu radi otkupa svojih akcija po cijeni od 10,485 eura po akciji, koja je važila na 27. april 2017, kada je održana skupština.

– Pravosnažno je dobilo sporove 16 akcionara. Od njih se 13 akcionara u potpunosti, a jedan djelimično naplatio sa našeg žiro računa iznose koje su dobili presudama. Još dva akcionara čekaju na naplatu, navodi Zec u dopisu, ali ne pominje iznose po presudama niti ukupnu naplaćenu sumu.

Podsjetimo da su mediji već pisali da ovo ulcinjsko preduzeće treba da plati 300 hiljada eura po presudama sa glavnim akcionarima.

Privredni sud je, po istom osnovu, presudio u korist fonda Trend koji od Ulcinjske rivijere potražuje 677.813 eura. U javnosti se takođe saopštavalo da ako svi nesaglasni akcionari koji su glasali protiv zakupa dijela imovine dobiju sudske sporove, kompanija će morati da plati više od milion eura. Podsjetimo da je najnovijom presudom Apelacionog suda odbijena je kao neosnovana žalba Ulcinjske rivijere, čime postaje pravosnažna presuda Privrednog suda da se grupi malih akcionara skrivenih iza kastodi računa u Erste banci za otkup 27.712 akcija isplati ukupno 290,56 hiljada sa zakonskom kamatom počev od 27. decembra prošle godine. Redovna sjednica skupštine akcionara Ulcinjske rivijere zakazana je za 28. jun, a raspravljaće se o poslovanju u prošloj godini, razrješenju i imenovanju borda i izboru revizora.

Spornim ugovorom, koji je potpisan 25. septembra 2017. godine, Vlada je kompaniji Karisma iznajmila hotele Olimpik i Belvi na 30 godina, a po isteku zakupa hoteli treba da budu vraćeni državi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *