Naslovne strane dnevnih novina za 23. april. – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Zec: Vlada isplaćuje manjinske akcionare

Izvršni direktor HTP Ulcinjske rivijere Radomir Mikan Zec obavijestio je juče Montenegroberzu da je Vlada preuzela obavezu da isplati sve nesaglasne manjinske akcionare ove kompanije koji su dobili pravosnažne i izvršne presude. Tako, tvrdi, “neće doći do poremećaja osnovnih parametara ove kompanije niti bitnijeg uticaja na vrijednost akcija. Podsjetimo da je dio manjinskih akcionara koji 2017. nijesu glasali za izdavanje u zakup Velike plaže tužbom tražio isplatu svojih akcija.

Krivična prijava protiv direktora Aerodroma

Kompanija Regal impeks GH, aktuelni zakupac fri šopova na podgoričkom i tivatskom aerodromu, podnijelaje krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv direktora Aerodroma Danila Orlandića i irske kompanije Air Rianta International (ARI) koja se u oktobru prošle godine javila na tender Aerodroma za zakup fri šopova, za koje je ugovor o zakupu, kako navode, još na snazi, saznaje Pobjeda.

Izdata dozvola za prvu fazu petlje Smokovac

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je građevinsku dozvolu za izgradnju prve faze petlje Smokovac na prioritetnoj dionici auto-puta Bar Boljare od Smokovca do Mateševa. Dozvola se odnosi na građevinski dio petlje, naplatnu rampu i trafostanicu 20/0,4 KV. Petlja će se nalaziti u Podgorici, na katastarskim opštinama Rogami i Doljani i predstavlja saobraćajnu vezu prioritetne dionice sa magistralnim putem M2 Podgorica Kolašin.

Vijesti

Dan

Otpustili 275 radnika, napravili 12.400.000 minusa

Turski Global ports, koji je krajem 2013. godine preuzeo Kontejnerske terminale, za četiri godine upravljanja firmom koja se sada zove Port of Adrija (PoA) napravio je 12,4 miliona eura minusa, dok je broj radnika smanjen sa 581, koliko je bilo na kraju 2013, na 306. Stalna imovina preduzeća je u tom periodu uvećana, kao i dugoročni krediti i obaveze. Ugovor o privatizaciji, odnosno kupovini većinskog paketa akcija države u barskom preduzeću potpisali su krajem 2013. godine Branko Vujović, u ime Vlade, i Sajgin Narin, u ime turske kompanije. Global ports je kupio većinski paket za osam miliona uz obevezu da investira preko 13 miliona u prve tri godine.

Cijene porasle 0,6 odsto

Cijene proizvoda iusluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu su u odnosu na februar u prosjeku više za 0,6 odsto, saopštili su iz Monstata. Potrošačke cijene u martu su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 0,8 odsto. Najveći uticaj na mJesečnu stopu inflacije imali su rast cijena povrća, goriva i maziva za motorna vozila, voća, mesa, od jeće, mlijeka, sira i jaja. Potrošačke cijene u periodu januar-mart, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 0,5 odsto pišeusaopštenju.

Zadovolljni rizortom na Luštici

Premijer Duško Marković kazao je da je turizam u Crnoj Gori u ekspanziji. Imali smo odličnu zimsku sezonu, a možemo reći da je ljetnja sezona počela ranije. Prema najnovijim podacima, u Crnoj Gori je trenutno 29 odsto više gostiju nego u istom periodu prošle godine rekao je Marković, koji se sastao sa čelnicima Oraskom divelopmenta, predvođenim izvršnim direktorom Haledom Bišarom. Marković je izrazio zadovoljstvo razvojem rizorta i dinamikom radova, te ocijenio da Luštica i drugi veliki rizorti na Primorju daju novi kvalitet našoj turitičkoj ponudi. Bišara je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vlade i rekao da bez toga projekat ne bi mogao uspješno da se razvija.

Dnevne novine

Prodata trećina obveznica za 64,6 miliona

Prvog dana aukcije, koja je počela juče na Montenegroberzi, prodato je 64.516 državnih obveznica ukupne vrijednosti 64,6 miliona eura, što je oko 34 odsto emisije, a kupci su uglavnom bile osiguravajuće kuće, banke, investitori iz regiona, kao i mali procenat građana. Kupovina, koja će biti nastavljena danas, realizovana je preko tri brokerske kuće i dvije banke, a cijena jedne obveznice iznosila je 1.000 eura.

Bez posla 37.850 građana

Broj nezaposlenih građana ove nedjelje iznosi 37.850, stoje 0,6 odsto manje nego prethodne, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje. Stopa nezaposlenosti je, prema izvještaju, pala sa prošlosedmičnih 16,41 na 16,32 odsto. Najveća stopa od 32,7 odsto, zabilježena je u julu 2000. godine, dok je najniža od 10,1 odsto bila u avgustu 2009. godine. Zavod je od početka godine oglasio 9.320 slobodnih radnih mjesta i evidentirao 2.910 novozaposlenih.

EBRD bi da kofinansira gradnju auto-puta

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) donijeće, nakon studije izvodljivosti, odluku o kofinansiranju dionice auto-puta Mateševo-Andrijevica, kazao je predsjednik te finansijske institucije Suma Chakrabarti. On je istakao i da je EBRD spremna da razmotri finasiranje budućeg koncesionara Aerodroma Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *