Google u Kanadi gradi utopijski grad budućnosti

Dodajte komentar

Googleov utopijski pametni grad na obali kanadskog jezera Ontario, prvi takav na svijetu, čija bi izgradnja trebalo da počne za pet do šest godina, podigao je dosta prašine

Otkako je Google, odnosno njegova matična kompanija Alphabet, najavila 2017. gradnju potpuno digitalizovanog naselja u Torontu koje bi trebalo da riješi urbane probleme prenaseljenosti, zagađenja, saobraćajnih gužvi i zbrinjavanja otpada, neki skeptični stanovnici Toronta upozoravaju da tehnološki div pokušava da napravi svoju verziju Trumanovog šoua, društvenog eksperimenta. Entuzijasti se, s druge strane, dive najavljenim inovacijama na kojima će grad funkcionirati.

“Dinamične ulice”

“Dinamične ulice” Googleovog grada nazvane Sidewalk Toronto biće sagrađene od posebnih heksagonalnih drvenih ploča koje bi se zimi same zagrijavale i topile led ili snijeg, izbjegavajući time rizik da se stanovnici okliznu. Ugrađene ulične LED lampice mijenjale bi boju, sugerišući koja je svrha puta za taj dan. Na primjer, u danima pojačanog saobraćaja bilo bi to put za automobile, a u ostalim za pješake i bicikliste.

Iznad ulica postavili bi takozvane kišne kabanice za kontrolu vremenskih uslova, providne plastične tende od posebnog materijala čija bi klimatska tehnologija omogućavala stanovnicima zaštitu od nepovoljnog vremena, odnosno toplinu tokom hladnih zima i svježinu tokom vrućih leta.

Za realizaciju naučno-fantastičnog grada budućnosti zadužen je Sidewalk Labs, dio Alphabeta, a kako kažu u svom opsežnom programu na gotovo 200 stranica, podižu ga od interneta nagore.

Investicija od milijardu dolara

Gradić, bolje rečeno kvart u Torontu, imena Quayside protezaće se u prvoj fazi na 50.000 kvadratnih metara uz obalu jezera Ontario.

Biće to investicija od najmanje milijardu dolara, koja će, kako se očekuje, otvoriti i 4.000 novih radnih mjesta.

U posljednjoj fazi planiraju se desetine stambenih zgrada na 20 spratova, pokriveni jedinstvenom 5G mrežom.

Ispod grada mrežom tunela prolazili bi kamioni za odvoz smeća i dostavu, a cijela infrastruktura bi se napajala isključivo geotermalnom i solarnom energijom.

Ali da bi sve to funkcionisalo, stanovnici kvarta moraju da budu pod konstantnim nadzorom. Neizbježna je stoga pojava tjeskobe i skeptičnosti oko zaštite privatnosti i ličnih podataka.

Moć i uticaj

“Oni dolaze u gradove gdje koriste moć i uticaj na kreiranje gradske politike za koju bi trebalo da bude zadužena vlada”, smatra Bianca Wylie, suosnivačica Tech Reset Canada, kompanije za IT savetovanje, i velika protivnica Sidewalk Labsa, tvrdeći da kanadske vlasti lokalne servise stavljaju u ruke privatne korporacije.

Takođe, Julie DiLorenzo, vlasnica agencija za nekretnine iz Toronta, misli da je Sidewalk Labs izletio s velikim planovima, ali građani još nemaju odgovore na pitanja kako će se celi projekat finansirati i mogu li ljudi izabrati da budu izostavljeni iz gradskog prikupljanja podataka.

S druge strane, prema poslednjoj anketi iz februara, 55 posto građana Toronta podržava projekat grada budućnosti.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *