10 savjeta za SEO optimizaciju web stranica

Dodajte komentar

Da li ima potrebe za još jednim uvodom u važnost SEO optimizacije? Da skratimo, jer ko još ima vremena za dugačke uvode, zato 3,4, sad:

5 korisnih savjeta i čega se kloniti:

DOBRA PRAKSA

#1 Targetirajte dugačke ključne riječi

Prilikom istraživanja ključnih riječi spazićete jednu koja je naizgled pogodna za vaš proizvod ili uslugu. Ali prije svega, zapitajte se koliko je ta riječ isplativa za sam plasman vašeg proizvoda ili usluge. Pretraživači su preplavljeni sajtovima koji se rangiraju naspram jedne ključne riječi. Ovdje je konkurencija jaka, a uspjeh nije zagarantovan.  Stoga, odvažite se i tražite ključne riječi koje obično imaju nizak opseg pretrage, nisku konkurentnost i koje su visoko tražene kod potencijalnih korisnika.

#2 Mobilna-optimizacija

Nije tajna da u potrazi za informacijama posežemo za mobilnim telefonima i veoma brzo i jednostavno istražujemo ono što nas interesuje na različitim dostupnim pretraživačima. Možda zbog pristupačnosti smart telefona, ili njegovih brojnih pogodnosti, mobilna pretraga je nadmašila njenu desktop verziju.
Zbog toga, Google je još od 2016.  svoj algoritam podredio mobilnoj pretrazi. Možemo u nedogled da nabrajamo razloge zbog kojih biste  posjetiocima vašeg sajta obezbijedili optimizovano iskustvo sa mobilnog telefona, ali daćemo vam  jedan od ključnih razloga: 58% prometa na internetu ostvareno je preko mobilnog uređaja.

#3 Vodite računa o izgledu URL-a

Ukoliko vaš URL krase “?” “_” ovo znači imate dinamičan URL. U današnjem svijetu dinamika najčešće ima pozitivnu konotaciju. Međutim kada je u pitanju SEO, parametri koji nisu opisnog karaktera, nisu prilagođeni vašem korisniku i njih treba izbjegavati. Opisni URL koji sadrži ključne riječi daje veću šansu za bolje rangiranje vaše stranice.

#4 Neka vaš vizuelni sadržaj prati alt text

Dok pretraživači ne mogu da ‘čitaju’ sadržaj slika, alt oznake (poznate kao i “alternativne oznake”) pomažu pretraživačima da razumiju šta vaše slike prikazuju. Najbolja praksa je da se pomoću ključnih riječi kreira alt tekst za svaku sliku, kako bi pretraživač adekvatnije razumio sadržaj vaših stranica i bolje pozicionirao vaš sajt na pretraživačima.

#5  Pisanje Bloga

Pisanje bloga je idealan način da pokažete vaše stručno znanje, podstaknete ljude da uđu na vaš sajt i postanu korisnici vaših usluga. Sa SEO stanovišta pisanje bloga je nešto što je neizbježno i ključno ukoliko želite da vaš sajt drži dobru poziciju na pretraživaču.

LOŠA PRAKSA

#1 Gomilanje ključnih riječi

Poznato nam je da nemate vremena, nestrpljivi ste i želite da vidite konkretne rezultate što je prije moguće. Međutim gledano sa SEO aspekta, potrebno je određeno vrijeme, kontinuitet i disciplina.
Ne preporučujemo unošenje ključnih riječi koje nisu relevantne za vašu veb stranicu i/ ili u sklopu jednog teksta koristite iste ključne riječi više puta. SEO ne pada na brza rješenja i trikove i možete izazvati kontra efekat. Stoga bez plana i studiozne analize ne treba kretati u optimizaciju veb sajta.

#2 Dupli meta opisi

Pretraživači očekuju orginalnost. Kada su u pitanju meta opisi, bolje je nemati ih uopšte nego se koristiti onim “sto puta viđenim”. Dupli meta opisi vam nikako ne idu u prilog.

#3 Dugački naslovi

Jeste, svaka stranica treba da ima jedinstvene naslove sa orginalnim ključnim riječima, ali to ne znači da treba da pišete romane. Naslovi koji su duži od 70 karaktera nisu baš privlačni pretraživačima. S druge strane nemojte ni biti škrti na riječima, jer nepotpuni naslovi takođe nisu na dobrom glasu. Naš savijet je da nađete zlatnu sredinu.

#4 Isti naslovi za različite sadržaje

Naslov stranice ili teksta je jedan od najvažnijih elemenata optimizacije sadržaja. Ovo je takođe i pokazatelj relevantnost, jer govori o suštini sadržaja stranice. Naravno, bitno je da naslov uključuje odabranu ključnu riječ.
Stranice sa dupliranim naslovima imaju manju šansu da se visoko rangiraju. Štaviše, pretraživač može zanemariti ostale stranice sa istim naslovom, i iste ne prikazivati u rezultatima pretrage.

#5 Slomljene slike

Kao prvo, “slomljene slike” ili slike koje se ne prikazuju, su nešto što će posjetioce vašeg sajta da odbije i prije nego što su pogledali sadržaj stranice. Drugo, ‘slomljene slike’ mogu ometati skeniranje i indeksiranje sajta od strane Google bot-a, jer ne daju potpune informacije o stranici. Pored ovoga, ‘slomljene slike’, remete i korisničko iskustvo, te samim tim doprinose nezadovoljstvu korisnika i njihovom odlasku sa vašeg sajta.

Iz priloženog možete vidjeti zašto  SEO  ne voli kampanjce, već kontinuitet i posvećenost.
Da budemo slikoviti, ukoliko automobil samo kupite i ne vodite ga na servis i popravke znate šta sleduje.
Ovo isto važi i za sajt, dakle vođenje blogova, prave riječi na pravim mjestima, dobro optimizovan sadržaj i tehnički parametri doprinjeće tome da vaša veb stranica ima bolju poziciju na pretraživačima.

Izvor: BildStudio

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *