Prihodi Huaweija porasli 39 odsto na 26,81 milijardi dolara

Dodajte komentar

Huawei Technologies saopštio je danas  da su prihodi u prvom tromjesečju porasli 39 posto, na 179,7 milijardi juana (26,81 milijardi dolara).

Kompanija sa sjedištem u Shenzhenu, najveći proizvođač telekomunikacijske opreme na svijetu, takođe je kazala da je njegova neto profitna marža u tom tromjesečju iznosila oko 8 posto, što je nešto više od istog razdoblja prošle godine. Huawei nije objavio podatak o neto dobiti.

Kineska kompanija, koja je ujedno i treći proizvođač pametnih telefona na svijetu, izjavila je prošle nedjelje da je broj ugovora koje je osvojio kako bi osigurao opremu za 5G telekomunikacije još veći, uprkos američkoj kampanji.

Do kraja marta Huawei je potpisao 40 komercijalnih 5G ugovora s pružaocima usluga, isporučio više od 70.000 baznih stanica 5G tržištima širom svijeta i očekuje da će do maja isporučiti 100.000.

Huawei je vodeći svjetski proizvođač opreme za novu 5G generaciju mobilnih mreža koja će pametnim telefonima osigurati gotovo trenutnu vezu ali je na zapadnim tržištima naišla na otpor zbog straha od mogućeg pristupa Pekinga važnoj infrastrukturi.

Problem za kompaniju predstavlja i uhićenje financijske direktorice Meng Wanzhou u decembru 2018. u Kanadi. Meng je uhapšena po nalogu SAD-a zbog optužbi da je kompanija zanemarila američke sankcije Iranu.

U odvojenom su slučaju dvije Huaweijeve podružnice ove godine optužene i za krađu poslovnih tajni američkog T-Mobilea.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *