Od uvođenja moratorijuma iz javne uprave otišlo skoro 1.500 ljudi

Dodajte komentar

Moratorijum na zapošljavanje u javnom sektoru na snazi je od jula prošle godine, a kako nam je saopšteno iz Ministarstva javne uprave (MJU), trend zaustavljanja i smanjenja broja zaposlenih se nastavlja. Od kad je Vlada uvela zabranu zapošljavanja broj zaposlenih u javnom sektoru od jula prošle godine do početka 2019. smanjio se za gotovo 1.500.

U prvom izvještajnom periodu Plana optimizacije (jul-avgust 2018.), kako je navedeno u dokumentima MJU, broj zaposlenih u javnoj upravi je smanjen za 339 i to – 96 zaposlenih na centralnom nivou i 243 zaposlena na lokalnom nivou.

I nakon toga broj zaposlenih je i dalje nastavio da se smanjuje što se može vidjeti iz novog izvještaja koji obuhvata posljednja četiri mjeseca prošle godine. Na državnom nivou broj zaposlenih u javnoj upravi manji je za 575 dok je na loklnom broj zaposlenih smnjen za 574, što znači da je od uvođenja moratorijuma iz javne uprave otišlo 1.488 ljudi.

Iz MJU su za Standard kazali da je i drugi Izvještaj realizacije Plana optimizacije pokazao da se trend zaustavljanja i smanjenja broja zaposlenih u javnoj upravi nastavlja.

“To je pokazala i Analiza efekata krotkoročnih mjera Plana optimizacije koju je Vlada usvojila. Istovremeno ova analiza je pokazala da proces optimizacije, već u kratkom vremenskom periodu implementacije daje pozitivne efekte, ne samo u smislu usporavanja i smanjenja broja zaposlenih, već i kroz ostvarene budžetske uštede”, kazali su za Standard iz MJU.

Kada je u pitanju vid prestanka radnog odnosa kroz koji je ostvareno najveće smanjenje broja zaposlenih, iz MJU ističu:

“Kroz praćenje procesa optimizacije može se zakljućiti da su bili zastupljeni gotovo svi oblici prestanka radnog odnosa, od kojih najviše prestanak radnog odnosa na određeno vrijeme i prestanak odlaska u penziju”, kazali su nam iz Ministarstva.

Ističu da je jedna od mjera iz plana optimizacije i obaveza resornih ministarstava da pripreme analize, koje bi pokazale stanje po pitanju broja zaposlenih u njihovim resorima.

“Ove analize bi trebalo da se rade po medotologiji koju je Svjetska banka primjenjivala prilikom izrade funkcionalne analize na primjeru Ministarstva javne uprave i Uprave za kadrove. Najveći broj zaposlenih je u velikim sistemima”, rečeno nam je iz MJU.

U planu je takođe i postupak da iz jednog organa javne uprave gdje ima viška zaposlenih, oni pređu negdje gdje postoji deficit.

“Uporavo je to jedan o ciljeva procesa optimizacija, zato se posebna pažnja posvećuje internim oglasima koji su definisani Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, a primjenjuju se na značajan dio centralnog i lokalnog nivoa. To potvrđuje i Program pristupanja Crne Gore EU u kojem se u okviru dijela posvećenog adminstrativnim kapacitetima preporučuje korišćenje ovog instrumenta, za one resore u kojima je uočena potreba za povećanjem broja zaposlenih”, poručili sui z MJU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *