Danas emisija državnih obveznica: Država bi mogla da prikupi do 100 miliona eura

Dodajte komentar

Emisija državnih obveznica, koja je planirana danas i u utorak, trebalo bi da bude uspješna, saopštio je direktor sektora finansijskih tržišta u Hipotekarnoj banci, Gojko Maksimović i dodao da bi država mogla da prikupi od 80 do 100 miliona eura.

„Očekujem da emisija obveznica bude uspješna, odnosno da će država na prvoj aukciji za ovu godinu prikupiti sredstva u iznosu od oko 80 do 100 miliona eura, što će predstavljati do sada najuspješniju primarnu prodaju na crnogorskom tržištu kapitala”, kazao je Maksimović agenciji Mina-business.

On je rekao da, prema informacijama sa tržišta, veće intersovanje vlada za duži rok dospijeća.

„Pretpostavljam da će se planirana emisija od 50 miliona na period od sedam godina sjutra u potpunosti realizovati. Sa druge strane, mislim da će i participacija sektora stanovništva kao kupaca navedene hartije biti značajno veća u odnosu na prethodne emisije”, naveo je Maksimović.

Pravo kupovine će imati domaće i strane kompanije, ali i građani.

Vrijednost jedne obveznice je hiljadu eura.

Kamate od 3 do 3,5 odsto

Obveznice iz emisije od 140 miliona eura biće emitovane na pet godina, a kamata je tri odsto. Što se tiče obveznica od 50 miliona, one će biti emitovane na sedam godina sa kamatom od tri i po odsto.

Rok dospijeća je 2024, odnosno 2026. godine.

Maksimović je, komentarišući kamate, rekao da je kamatna stopa na obveznice stimulativna za ulagače, ako se posmatraju iznosi kamate na štednju koje su prisutne unutar bankarskog sektora.

“Prednost svakako predstavlja mogućnost prodaje na sekundarnom tržištu prije dospijeća. Prilikom prodaje vlasnik obveznica će dobiti i pripadajuću kamatu, odnosno zarađenu kamatu za period koliko je on bio vlasnik obveznice. Na taj način neko može planirati investiranje obveznice i na kraći rok, godinu ili dvije, i ostvarivanje prihoda od kamate i od prodaje obveznice na sekundarnom tržištu”, objasnio je Maksimović.

Rizik minimalan

Govoreći o rizicima prilikom kupovine državnih obveznica, Maksimović je saopštio da su vlasnici obveznica izloženi riziku likvidnosti, odnosno manjoj vjerovatnoći brze prodaje obveznica na sekundarnom tržištu.

“Međutim, smatram da će sekundarno tržište obveznica biti živo i da će navedeni rizik biti minimalan. Na taj način će vlasnici obveznica, ukoliko su im sredstva neophodna prije dospijeća, u svakom momentu moći iste lako i brzo da prodaju na tržištu”, dodao je Maksimović.

Prema njegovim riejčima, tu se dolazi do drugog rizika, a to je rizik cijene po kojoj bi mogli prodati obveznice ukoliko su sredstva potrebna prije dospijeća.

“Sagledavajući istorijske podatke sa tržišta kako lokalnih, tako i međunarodnih crnogorskih obveznica, možemo vidjeti da je cijena obveznica nakon emisije što se približavala dospijeću imala trend rasta. U teoriji, ulaganje u državne obveznice se smatra najsigurnijom investicijom, pa iz navedenog razloga obveznice nose male stope prinosa”, smatra Maksimović.

On je kazao da se za crnogorske građane i preduzeća može reći da je navedeno ulaganje bezbjedno.

Kupovina na domaćem tržištu povoljnija

Na pitanje zašto je bolje obveznice emitovati na domaćem tržištu umjesto na međunarodnom, kako je do sada bio slučaj, Maksimović je saopštio da je sa stanovništa državnih finansija, uvijek lakše konstrolisati unutrašnji dug.

“Struktura duga, odnosno podjela između unutrašnjeg i spoljnjeg dug je jedan od faktora koji utiče na ocjenu kreditnog rejtinga zemlje, a time posredno i na buduće troškove zaduživanja. Za kupce, odnosno investitore, kupovina obveznica na domaćem tržištu može biti jeftinija i nosi niže transakcione troškove u odnosnu na plasiranje sredstava na međunarodnom tržištu”, zaključio je Maksimović.

Zaključenje transakcija, koje će se realizovati naredna dva dana, će se obavljati putem članova Montenegroberze – brokerskih kuća.

Ranije je iz Ministarstva finansija saopšteno da postoji mogućnost da se emisije realizuju u više tranši. Plan Ministarstva je, ukoliko se sva sredstva ne prikupe odmah, donošenje novih odluka sve do kraja kalendarske godine.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *