Kina: Put svile nije geopolitičko sredstvo

Kina želi ponovno izgraditi stari Put svile kako bi povezala Kinu s Azijom, Evropom i ostalim kontinentima uz velike infrastrukturne troškove.

Kineski projekt Jedan pojas, jedan put nije “geopolitičko sredstvo” niti ulazak u dužničku krizu za države koje sarađuju, no Peking pozdravlja konstruktivne prijedloge o tome kako riješiti probleme u pogledu te inicijative, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Agencije javljaju da će Peking ugostiti samit inicijative Jedan pojas, jedan put sljedeće nedjelje, a prisustvovaće 37 stranih čelnika, uključujući neke od kineskih najbližih saveznika. SAD, koji je bio kritičan prema projektu, šalje samo predstavnike na nižem nivou.

Inicijativa Jedan pojas, jedan put, kako se zvanično zove, ključni je projekt predsjednika Xija Jinpinga i predviđa ponovno izgraditi stari Put svile kako bi povezala Kinu s Azijom, Evropom i ostalim kontinentima uz velike infrastrukturne troškove.

SAD odlučno protiv

No to se smatra kontroverznim u mnogim zapadnim zemljama, posebno u SAD-u, koji na to gleda kao na način da se proširi kineski uticaj u inostranstvu te da Kina na taj način davanjem kredita učini zemlje zavisnim o sebi.

SAD je posebno bio kritičan prema odluci Italije, kao prve zemlje članice skupine G7, da potpiše plan. Učinili su to prošlog mjeseca, za vrijeme Xijeva posjete Rimu.

Ministar Wang Yi rekao je novinarima da inicijativa Jedan pojas, jedan put donosi stvarne koristi zemljama saradnicama.

“Taj partnerski odnos nije geopolitičko sredstvo, nego platforma za saradnju”, rekao je Wang Yi.

Check Also

Koronavirus iskomplikovao poslovanje KAP-a: Borimo se da i sa ovim izađemo na kraj

Situacija sa novim koronavirusom je veoma iskomplikovala poslovanje Uniprom Kombinata aluminijuma (KAP), a ta kompanija …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *