Wall Street: Indeksi pod pritiskom zbog pada zdravstvenog sektora

Na Wall Streetu su u srijedu indeksi blago pali zbog pritiska na dionice u zdravstvenom sektoru, no podršku tržištu pružili su dobri ekonomski pokazatelji i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones oslabio je 3 boda ili 0,01 posto, na 26.449 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,23 posto, na 2.900 bodova, a Nasdaq indeks 0,05 posto, na 7.996 bodova.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa u šest su juče cijene dionica porasle, a najviše su pale u zdravstvenom sektoru, za 2,9 posto.

To je posljedica zabrinutosti ulagača zbog moguće nove regulacije u zdravstvenom sektoru. Cijene dionica UnitedHealtha, Pfizera, Mercka i Abbott Laboratories pale su između 1,9 i 4,7 posto.

„Kompanije su zabrinute jer prijedlog ′Medicare for all′ senatora Bernija Sandersa privlači pažnju. Neke su kompanije izvijestile o boljim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo ili povećale procjene, no cijene njihovih dionica ipak su pale zbog moguće nove regulacije”, kaže Jim Bell, predsjednik u tvrtki Bell Investment Advisors.

S druge strane, podršku tržištu pružio je podatak o rastu kineske ekonomije u prvom tromjesečju za 6,4 posto, što je ista stopa rasta kao u prethodnom kvartalu i malo iznad procjena analitičara. To podržava nadu ulagača da se rast druge po veličine svjetske ekonomije stabilizuje nakon duljeg razdoblja usporavanja rasta.

Na evropskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,02 posto, na 7.471 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,43 posto, na 12.153 boda, a pariški CAC 0,62 posto, na 5.563 boda.

Check Also

Bajden predstavio novi paket pomoći, Amerikancima ček na 1.400 dolara

Novoizabrani predsjednik SAD Džozef Bajden predstavio je predlog stimulativnog paketa, navodeći da su smjele investicije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *