Nova pravila u Evropskoj uniji za jačanje finansijskog nadzora

Dodajte komentar

Poslanici Evropskog parlamenta odobrili su pravila koja jačaju finansijski nadzor u Evropskoj uniji potreban za sigurnija finansijska tržišta, borbu protiv pranja novca i zaštitu potrošača.

Evropski potrošači, investitori i preduzeća će imati koristi od sigurnijih i integrisanih finansijskih tržišta zahvaljujući reformi.

Novi zakon, usvojen u utorak za 521 za, 70 protiv, sa 65 uzdržanih, sastoji se od nadogradnje finansijskih nadzornih tijela EU uspostavljenih 2010. godine.

“Ažuriranje” će dovesti do tri promjene na finansijskim tržištima:

Osnaženiji nadzorni organi za finansije

– Revizija nadzorne arhitekture će povećati odgovornosti nadzornih tijela EU, omogućujući im da prate sve složeniji svijet finansija, time bolje štiteći potrošače i poreske obveznike, te omogućiti učinkovitije rješavajvanje sporova i kršenja zakona EU.

Pomoć potrošačima i održivo finansiranje

– Potrošači će imati koristi od raznih novih ovlasti koje će biti dodijeljene nadzornim tijelima EU: jačanjea koordinacije aktivnosti nadležnih tijela kod aktivnosti tajnih kupovina (mystery shopping), mjerenje usklađenosti s propisima i jačanje ovlasti za zabranu ili ograničavanje određenih finansijskih aktivnosti koje se smatraju štetnim za potrošače. Da bi se osigurala jedinstvena primjena pravila EU-a i promovirala prava unija tržišta kapitala, reforma također povjerava Evropskom organu za vrijednosne papire i tržišta (ESMA) direktna ovlašćenja nadzora u određenim finansijskim sektorima (kao što su tržišta finansijskih instrumenata ili benchmarci).

Nova ovlašćenja za poboljšanje borbe protiv pranja novca

– Novi zakon jača mandat Evropskog organa za bankarstvo (EBA), zaduženog za sprečavanje upotrebe finansijskog sistema za pranje novca i finansiranje terorizma. Nacionalne vlasti će biti obavezne da EBA-i pruže informacije koje su potrebne za identifikaciju slabosti u finansijskom sistemu EU u vezi sa pranjem novca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *