Beč će dobiti prvu ulicu s mogućnošću regulacije temperature vazduha

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova za čovječanstvo. One imaju snažan uticaj na okolinu, ljudsko zdravlje i ekonomiju širom svijeta. Naučnici već decenijama upozoravaju na negativne posljedice koje porast površinske temperature planete ima na ljude te biljni i životinjski svijet. Prve su posljedice već vidljive u gradovima gdje porast globalne temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplotnih ostrva.

Grad Beč prepoznao je taj problem i odlučio se na sprovođenje pilot-projekta u jednoj od svojih ulica.

Bečki naučnici su izračunali da bi do kraja vijeka u okrugu Neubau godišnje moglo biti od 50 do 55 vrućih dana što ovaj okrug čini jednim od najtoplijih u Beču. Djeca, bolesni i stariji ljudi, ali i životinje posebno su pogođeni visokim ljetnim temperaturama.

Kako bi pokušali da djeluju protiv urbanih toplotnih ostrva  u okrugu i olakšaju život tamošnjim stanovnicima Grad Beč započinje pilot-projekt u ulici Zieglergasse koja bi trebalo da postane prva ulica s mogućnošću regulacije temperature vazduha.

Rekonstrukcija ulice, ozelenjivanje površina, instalacija sistema za hlađenje  te postavljanje česmi za pitku vodu trebali bi povećati kvalitet života stanovnika te ulice.

– Klimatske su promjene jedan od najvećih izazova za buduće generacije. Nemamo vremena za gubljenje, moramo djelovati. Negativne posljedice porasta temperature posebno su primjetne u okruzima u samom centru grada, poput okruga Neubau, gdje ima malo zelenih površina – kazala je bečka dogradonačelnica Birgit Hebein prilikom predstavljanja projekta.

Takođe je naglasila štetnost klimatskih promjena na ljudsko zdravlje i izrazila nadu kako će ovaj pilot-projekt zaživjeti i u drugim bečkim okruzima.

Troškovi adaptacije ulice nakon radova na vodovodnim cijevima iznose 2,4 miliona eura, 70 posto troškova pokriće Grad Beč, a ostalih 30 posto finansiraće okrug Neubau iz vlastitog budžeta.

Check Also

Intervju: Veselin Grobović, predsjednik Opštine Nikšić (video)

U toku 2018. Opština Nikšić je bila jedna od rijetkih koja je ostvarila suficit u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *