Amazon zatvara internet trgovinu u Kini

Američki div Amazon smanjuje obim poslovanja u Kini, najavljujući zatvaranje internet trgovine koja je teško držala korak s konkurencijom poput Alilbabe i JD.coma.

Reuters je prvi izvijestio da Amazon planira do sredine jula zatvoriti maloprodajnu platformu u Kini kako bi se koncentrisao na unosnije poslove prodaje robe i usluga u oblaku.

Potrošači će od 18. jula na Amazon.cn-u umjesto ponude kineskih trgovaca moći vidjeti ponudu Amazonove globalne trgovine, navodi BBC.

Amazon.cn nastao je na temelju kineske trgovine knjiga, muzike i videa Joyo.com, kojeg je Amazon kupio 2004. za 75 miliona dolara i promijenio mu ime 2007. godine. Kompanija se teško nosila s konkurencijom. dominantnih igrača poput JD.coma i Alibabinog Tmalla.

Povlačenje s tržišta druge po veličini svjetske ekonomije vremenski se poklopilo s velikim Amazonovim ulaganjima u Indiju. Iz Amazona su najavili da će u internet trgovinu u toj zemlji uložiti 5,5 milijardi dolara.

Konkurencija u Indiji biće im lokalna kompanija Flipkart, koja je prošle godine pokrenula hindsku verziju svoje mobilne web stranice i aplikaciju za pametne telefone kako bi privukla milione novih korisnika u toj zemlji.

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.