Tržišta osiguranja u regionu: Najveći rast ostvarila Makedonija

Najveći rast na regionalnom tržištu osiguranja ostvarilo je makedonsko tržište, a nakon godina slabijeg rasta, snažno je uzletjelo i hrvatsko tržište osiguranja. Tržište osiguranja u Bosni i Hercegovini imalo je u prošloj godini najmanji rast među zemljama regiona, čiji podaci su trentuno dostupni, izvještava Indikator.ba.

Tržište osiguranja u BiH prošle godine iznosilo je 365 miliona eura (713 miliona KM), što je za 4,4% više u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci Agencije za osiguranje.

Prema predstavljenim podacima, vodeći igrač je Adriatic osiguranje (9,2% tržišnog udjela), a slijede UNIQA osiguranje (8,7%) i Euroherc osiguranje (8,4%).

Bruto zaračunate premije hrvatskih osiguravatelja prošle godine su iznosile 9,9 milijardi kuna (1,3 milijarde eura), što je povećanje od 8,8% u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju zvanični podaci.

Najveći doprinos ovoj pozitivnoj evoluciji dali su segmenti životnih osiguranja i linije osiguranja motornih vozila.

Najveći osiguravač u zemlji, među 20 koliko ih je bilo aktivno u prošloj godini, je Croatia Osiguranje (27,9% tržišnog udjela), a slijede Allianz Zagreb (11,8%) i Euroherc Osiguranje (11,4%).

Bruto zaračunate premije crnogorskih osiguravača porasle su na 86,83 miliona eura u 2018. godini, što je povećanje od 6,19% na godišnjem nivou, pokazuju podaci objavljeni na internet stranici Agencije za nadzor osiguranja Crne Gore. GRAWE osiguranje je najveće društvo za životno osiguranje sa ukupnom fakturisanom premijom od 6,9 miliona eura i tržišnim učešćem od 45,30%. Lovćen osiguranje je najveće neživotno osiguravajuće društvo u Crnoj Gori sa premijom od 30,72 miliona eura, što je za 2,78% više u odnosu na prethodnu godinu, a kontroliše 42,91% tržišnog udjela.

U Crnoj Gori postoje četiri društva za životno osiguranje i pet društava za opće osiguranje.

Preliminarna statistika pokazuje da su osiguratelji na makedonskom tržištu zaračunali ukupnu bruto premiju u iznosu od 161,4 miliona eura (9,9 milijardi denara), što je povećanje od 10,4% na godišnjem nivou.

Najveći osiguravatelji života u zemlji bili su Croatia, Grawe i Winner VIG. Zajedno, tri pomenuta osiguravatelja činila su 93% poslova životnog osiguranja. Sektor neživota je vodila lokalna podružnica slovenačkog Triglava (17,3% tržišnog udjela), a slijede je Eurolink (12,9%) i Makedonija VIG (11%).

Tržište osiguranja na Kosovu iznosilo je 93,5 miliona eura na kraju 2018. godine, što je za 7% više u odnosu na isti period prošle godine, prema podacima Centralne banke (CBK).

Check Also

Cimbaljević: Ministrastvo će pomoći poljoprivredu koliko to dozvole preporuke EU

Poljoprivredni sektor je jako pogođen, imali smo dvije krize – kovid krizu i globalnu krizu …

One comment

  1. A gde je Srbija u ovom izveštaju? Stavljeno Kosovo, ali Srbije nema… Sramota…

Leave a Reply

Your email address will not be published.