Tržišta osiguranja u regionu: Najveći rast ostvarila Makedonija

Najveći rast na regionalnom tržištu osiguranja ostvarilo je makedonsko tržište, a nakon godina slabijeg rasta, snažno je uzletjelo i hrvatsko tržište osiguranja. Tržište osiguranja u Bosni i Hercegovini imalo je u prošloj godini najmanji rast među zemljama regiona, čiji podaci su trentuno dostupni, izvještava Indikator.ba.

Tržište osiguranja u BiH prošle godine iznosilo je 365 miliona eura (713 miliona KM), što je za 4,4% više u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci Agencije za osiguranje.

Prema predstavljenim podacima, vodeći igrač je Adriatic osiguranje (9,2% tržišnog udjela), a slijede UNIQA osiguranje (8,7%) i Euroherc osiguranje (8,4%).

Bruto zaračunate premije hrvatskih osiguravatelja prošle godine su iznosile 9,9 milijardi kuna (1,3 milijarde eura), što je povećanje od 8,8% u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju zvanični podaci.

Najveći doprinos ovoj pozitivnoj evoluciji dali su segmenti životnih osiguranja i linije osiguranja motornih vozila.

Najveći osiguravač u zemlji, među 20 koliko ih je bilo aktivno u prošloj godini, je Croatia Osiguranje (27,9% tržišnog udjela), a slijede Allianz Zagreb (11,8%) i Euroherc Osiguranje (11,4%).

Bruto zaračunate premije crnogorskih osiguravača porasle su na 86,83 miliona eura u 2018. godini, što je povećanje od 6,19% na godišnjem nivou, pokazuju podaci objavljeni na internet stranici Agencije za nadzor osiguranja Crne Gore. GRAWE osiguranje je najveće društvo za životno osiguranje sa ukupnom fakturisanom premijom od 6,9 miliona eura i tržišnim učešćem od 45,30%. Lovćen osiguranje je najveće neživotno osiguravajuće društvo u Crnoj Gori sa premijom od 30,72 miliona eura, što je za 2,78% više u odnosu na prethodnu godinu, a kontroliše 42,91% tržišnog udjela.

U Crnoj Gori postoje četiri društva za životno osiguranje i pet društava za opće osiguranje.

Preliminarna statistika pokazuje da su osiguratelji na makedonskom tržištu zaračunali ukupnu bruto premiju u iznosu od 161,4 miliona eura (9,9 milijardi denara), što je povećanje od 10,4% na godišnjem nivou.

Najveći osiguravatelji života u zemlji bili su Croatia, Grawe i Winner VIG. Zajedno, tri pomenuta osiguravatelja činila su 93% poslova životnog osiguranja. Sektor neživota je vodila lokalna podružnica slovenačkog Triglava (17,3% tržišnog udjela), a slijede je Eurolink (12,9%) i Makedonija VIG (11%).

Tržište osiguranja na Kosovu iznosilo je 93,5 miliona eura na kraju 2018. godine, što je za 7% više u odnosu na isti period prošle godine, prema podacima Centralne banke (CBK).

Check Also

Bezos prodao dionice Amazona vrijedne 3,1 milijardu dolara

Izvršni direktor Amazona, Jeff Bezos, prodao je ove sedmice dionice u firmi vrijedne više od …

One comment

  1. A gde je Srbija u ovom izveštaju? Stavljeno Kosovo, ali Srbije nema… Sramota…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *