Montenegroberza objavila javni poziv za prodaju državnih obveznica

Dodajte komentar

Montenegroberza obavijestila je da će se u ponedjeljak, 22. aprila i utorak 23. aprila 2019. godine, na održati aukcija za prodaju obveznica države Crne Gore u cilju obezbjeđivanja sredstava za finansiranje budžeta.

“Obveznice će biti emitovane u skladu sa Odlukom o emisiji državnih hartija od vrijednosti, koju je usvojila Vlada Crne Gore i Rješenjem o odobrenju prospekta za javnu ponudu emisije državnih obveznica, odobrenog od strane Komisije za tržište kapitala. Iznos emisije je 140.000.000,00 €, ukupna količina obveznica iznosi 140.000 nominalna vrijednost je 1.000,00 € po jednoj obveznici . Rok dospjeća navedenog instrumenta je 5 godina, odnosno 2024. godine . Radi se dužničkoj dugoročnoj obveznici i vlasnicima  će biti isplaćena jednokratna otplata glavnice na dan dospijeća i godišnja kamata. Obveznica nosi fiksnu kamatnu stopu u iznosu od 3.0 % sa godišnjim rokom dospijeća počev od 22.04.2020.godine. Simbol trgovine: GB1 – 2024, saopšteno je iz Montenegroberze.

Na sljedećim linkovima dostupni su ProspektJavni poziv i Odluka za obveznicu GB1-2024.

“Iznos emisije je 50.000.000,00 €, ukupna količina obveznica iznosi 50.000 nominalna vrijednost je 1.000,00 € po jednoj obveznici . Rok dospjeća navedenog instrumenta je 7 godina, odnosno 2026. godine . Radi se dužničkoj dugoročnoj obveznici i vlasnicima  će biti isplaćena jednokratna otplata glavnice na dan dospijeća i godišnja kamata. Obveznica nosi fiksnu kamatnu stopu u iznosu od 3.5 % sa godišnjim rokom dospijeća počev od 22.04.2020.godine. Simbol trgovine: GB1 – 2026, navodi se u saopštenju Montenegroberze.

Na sljedećim linkovima dostupni su ProspektJavni poziv i Odluka za obveznicu GB1-2026.

Zaključenje transakcija će se obavljati putem članova Montenegroberze AD Podgorica – brokerskih kuća. Na toj osnovi zainteresovani privredni subjekti i građani mogu kupovati državne obveznice posredstvom brokerskih kuća koje posluju na Montenegroberzi AD. Spisak i kontakt članova Berze dostupni su na linku: http://www.mnse.me/code/navigate.asp?Id=874 . Zaključenje transakcija se može obaviti i posredstvom banaka, koje imaju dozvolu i licencu za obavljanje kastodi poslova na crnogorskom tržištu kapitala. Pregled ovlašćenih kastodi banaka i njihovi kontakti mogu se vidjeti na linku:http://www.mnse.me/code/navigate.asp?Id=876.  S tim u vezi, potencijalni ulagači, potrebno je da imaju potpisan klijentski ugovor sa bankom ili brokerskom kućom i da tom prilikom potvrde/potpišu nalog za kupovinu obveznica.

Zainteresovani klijenti, pravna ili fizička lica uplaćuju  potrebni iznos za kupovinu obveznica na račun brokerske kuće ili banke sa kojom su sklopili klijentski ugovor tj. preko koje žele da kupe Državne obveznice, a nakon trgovine istih, brokerska kuća ili banka uplaćuje novac na račun trezora Ministarstva finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *