Made in China je laž?

Kineske tekstilne kompanije sve više koriste fabrike izvan svojih granica kako bi iskoristile jeftiniju radnu snagu, na isti način kao što to čini Zapad s Kinom.

No, pritom oni varaju tržište – jer na odjeću stavljaju prepoznatljivu oznaku “Made in China”, a robu umjesto njih ustvari proizvode izrabljeni radnici u Sjevernoj Koreji, piše Reuters.

Kinezi sve više koriste tvornice, trgovce i kompanije u pograničnom gradu Dandongu, a potom robu nastalu tamo širom svijeta plasiraju kao svoju.

Korištenje Sjeverne Koreje za proizvodnju jeftinije odjeće pokazuje da se, usprkos UN sankcijama nametnutim toj zemlji, Kim Jong Un uspijeva snaći uz pomoć “prijatelja”.

Naime, sankcije zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa ne odnose se na zabranu izvoza tekstila.

Sve zbog novca 

Primamo narudžbe iz cijelog svijeta – otkrio je jedan korejsko-kineski biznismen iz Dandonga, grada na granici te dvije zemlje kroz koji se odvija većina trgovina Sjeverne Koreje. Poput većine ljudi koji su govorili o toj temi, tražio je da ostane anoniman zbog osjetljivosti cijele stvari

U Dandongu djeluje dvadesetak agenata koji su posrednici između kineskih dobavljača i kupaca iz SAD-a, Europe, Japana, Južne Koreje, Kanade i Rusije.

– Često krajnji kupac nema pojma da se roba izrađuje u Sjevernoj Koreji – ističe izvor.

Tekstil je druga najveća stavka u izvozu Sjeverne Koreje, nakon uglja i drugih ruda.

Posljednje UN sankcije u potpunosti su zabranile izvor uglja, pa se Sjeverna Koreja mora snaći, a očigledno je kako se oslanjaju na Kinu u svome ekonomskom opstanku.

Kineski je izvoz porastao za oko 30 posto, odnosno 1,67 milijardu dolara u prvoj polovici godine, a većinom se radi o tkaninama i ostalim sirovinama iz kojih se u Sjevernoj Koreji proizvodi gotov proizvod spreman za tržište.

Australijska sportska marka Rip Curl javno se izvinila prije dvije godine kad je otkriveno da je dio njihove skijaške opreme, označene kao “Made in China”, napravljen u Sjevernoj Koreji u jednoj od njihov fabrika.

Rip Curl je okrivio dobavljača svoje odjeće za “outsourcing” preko neovlaštenog kooperanta.

No, trgovci i agenti u Dandongu kažu da je to široko rasprostranjena praksa.

 

Check Also

Sjeverna Koreja gradi i besplatno dijeli kuće zemljoradnicima (foto)

Dok mi provodimo životni vijek boreći se za sopstveni stambeni prostor, u DNRK država gradi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.