Lufthansa završila prvi kvartal sa gubitkom

Dodajte komentar

Njemački avioprevoznik Lufthansa završio je prvo tromjesečje s operativnim gubitkom zbog rastućih troškova goriva i prekomjernih kapaciteta u Evropi.

U prva tri ovogodišnja mjeseca Lufthansa je zabilježila operativni gubitak od 336 miliouna eura, dok je u istom periodu prošle godine imala dobit od 52 miliona, uglavnom zahvaljujući smanjenim kapacitetima nakon stečaja Air Berlina.

Prvi put u istoriji avion Lufthanse sletio u Crnu Goru

Gubitak u prva tri ovogodišnja mjeseca u kompaniji dovode u vezu s povećanjem troškova goriva od 202 miliona eura.

Izdvajaju i značajan pad operativnih prihoda po raspoloživoj jedinici kapaciteta u svim članicama grupe, uključujući SWISS, Austrian Airlines i niskotarifnog prevoznika Eurowings.

Evropski avioprevoznici u posljednje vrijeme muku muče s prekomjernim kapacitetima i visokim troškovima goriva, na šta se nadovezala neizvjesnost oko Brexita, podstaknuvši neke putnike na odlaganje rezervacija za ljetne praznike.

U Lufthansi očekuju bolje prihode u drugom tromjesečju kada se isključi uticaj valutnih kurseva, bazirajući tu procjenu na očekivanom oporavku rezervacija. Ujedno oni potvrđuju dosadašnju procjenu prilagođene profitne marže u cijeloj godini od 6,5 do osam odsto.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *