Kupovina državnih obveznica: Isplati se ko ima viška para

Dodajte komentar

Kamatne stope od tri i 3,5 odsto na državne obveznice koje će biti emitovane za pet dana u vrijednosti od 190 miliona eura sa rokom dospjeća na pet i sedam godina, su dobro odmjerene, ocijenio je generalni sekretar Udruženja banaka Bratislav Pejaković.

Kamate u bankama na oročene depozite ne prelaze jedan odsto godišnje.

– Ove stope na obveznice su veće nego u bankama, ali je i ročnost značajno duža. Sagledavanjem strukture ročnosti depozita u bankama reklo bi se da je preferencija plasmana do godinu, ali ko ima sredstva na koja duže ne računa obveznice su prihvatljive, smatra Pejaković i dodaje da je značajno što postoji mogućnost prodaje obveznica na sekundarnom tržištu.

Prednost

– To je dobro za vlasnike obveznica, ali i za oživljavanje tržišta kapitala. Druga je priča ,,plitkost našeg tržišta kapitala, ocjenjuje on.

Upitan da li kamatne stope na obveznice mogu uticati na povećanje niskih stopa na štednju u bankama, Pejaković kaže da su stope ,,takve kakve su.

– Strategija svake banke je priča za sebe od prikupljanja depozita do plasmana. S obzirom da nam je euro valuta, imamo kvalitetan raspon kamatne stope na depozite od banke do banke i naših preferencija, pojašnjava generalni sekretar i podsjeća da cijenu novca određuju izvori.

-U razvijenim zemljama stope na depozite su negativne u mnogim bankama. Niže kamate na depozite omogućavaju niže kamate u plasmanima, gdje opet rizik značajno utiče na formiranje stope, kaže Pejaković i ističe da je realno očekivati interesovanje za kupovinu državnih obveznica.

Veći iznosi

– Banke i osiguravajuća društva po definiciji su kupci ovakvih hartija, jer su visoko likvidne, imaju kvalitetan prinos, a kao plasman ne opterećuju rezervacijama bilanse, ocijenio je Pejaković.

Na pitanje kakvo interesovanje građana očekuje za kupovinu obveznica, Pejaković kaže da to zavisi od iznosa štednje.

Ukoliko imaju veće iznose štednje, mogu biti zainteresovani i građani, a isto je i sa pravnim licima smatra on.

Iz Ministarstva finansija su ranije kazali da će kupci obveznica biti u potpunosti zaštićeni i da ne postoji mogućnost gubitka uloga. Biće dostupne domaćim i inostranim firmama i građanima, a kamata će biti otplaćivana polugodišnje ili godišnje.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *