Kineski BDP u prvom kvartalu porastao 6,4%

Kineska ekonomija u prvom je tromjesečju zadržala stabilan tempo rasta uprkos slaboj globalnoj potražnji, američko-kineskom trgovinskom ratu i borbi s dugovima, pokazali su u srijedu podaci statističke kancelarije.

Druga ekonomija svijeta u prvom je tromjesečju tako porasla za 6,4 posto u poređenju s istim razdobljem prošle godine, što je za nijansu bolje od 6,3 posto koliko su u prosjeku predviđali analitičari.

Većina zemalja može samo sanjati o takvoj dinamici rasta koja u slučaju Kine upućuje na zaključak da se ekonomija stabilizovala nakon usporavanja aktivnosti u svakom tromjesečju prošle godine.

Ekonomija je ostvarila stabilan rast u kontekstu sve izraženijih pozitivnih faktora, snažnijih očekivanja tržišta i poboljšanog povjerenja, rekao je poretparol kineske kancelarija za statistiku Mao Shengyong.

Vlada u Pekingu prošli je mjesec objavila niz mjera kojima planira da podrži posustalu ekonomiju, uključujući znatnije smanjenje poreza, smanjenje naknada i finansijsku podršku.

Premijer Li Keqiang u martu je objavio nižu projiciranu stopu rasta BDP-a u ovoj godini – u rasponu od šest do 6,5 posto, podsjeća AFP.

Check Also

Uspijeh se uvijek isplati: Sutjeska do sada prihodovala oko 1,2 miliona eura od kvalifikacija za LŠ

Fudbaleri Sutjeske napravili su istorijski uspijeh kada su nakon penal serije savladali šampiona Slovačke, ekipu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *