Dolar oslabio

Dolar je u srijedu na međunarodnim tržištima oslabio prema korpi drugih najvažnijih svjetskih valuta nakon što su solidni kineski podaci o rastu BDP-a donekle umirili zabrinutosti u vezi zdravlja globalne ekonomije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, skliznuo je jutros u takvoj atmosferi za 0,2 posto, na 96,846 bodova.

Euro je pritom ojačao 0,4 posto prema dolaru, na 1,1300 dolara, i time nadoknadio dio gubitaka od dana ranije. Zajednička evropska valuta u utorak se našla pod pritiscima na slabljenje nakon što je Reuters objavio da su četiri dobro upućena izvora izjavila da nekoliko funkcionera u Evropskoj centralnoj banci (ECB) smatra da su ECB-ove projekcije za ekonomiju previše optimistične, s obzirom na slabosti u kineskom gospodarstvu i trgovinske tenzije koje ne popuštaju.

Američki dolar, koji nerijetko služi investitorima kao utočište za kapital u neizvjesnim vremenima, oslabio je jutros prema euru nakon što su kineski podaci o BDP-u smanjili zabrinutost u vezi globalnog ekonomskog usporavanja.

Check Also

Do kraja godine biće obrađeno svih 51.000 zahtjeva za legalizaciju

Od podnijetih 51.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno podignutih objekata do sadaje obrađeno 31.000. Preostalih dvadeset …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *