Dolar oslabio

Dodajte komentar

Dolar je u srijedu na međunarodnim tržištima oslabio prema korpi drugih najvažnijih svjetskih valuta nakon što su solidni kineski podaci o rastu BDP-a donekle umirili zabrinutosti u vezi zdravlja globalne ekonomije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, skliznuo je jutros u takvoj atmosferi za 0,2 posto, na 96,846 bodova.

Euro je pritom ojačao 0,4 posto prema dolaru, na 1,1300 dolara, i time nadoknadio dio gubitaka od dana ranije. Zajednička evropska valuta u utorak se našla pod pritiscima na slabljenje nakon što je Reuters objavio da su četiri dobro upućena izvora izjavila da nekoliko funkcionera u Evropskoj centralnoj banci (ECB) smatra da su ECB-ove projekcije za ekonomiju previše optimistične, s obzirom na slabosti u kineskom gospodarstvu i trgovinske tenzije koje ne popuštaju.

Američki dolar, koji nerijetko služi investitorima kao utočište za kapital u neizvjesnim vremenima, oslabio je jutros prema euru nakon što su kineski podaci o BDP-u smanjili zabrinutost u vezi globalnog ekonomskog usporavanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *