Čakrabati: EBRD najviše ulaže u Crnu Goru po glavi stanovnika

Crna Gora je postigla odlične rezultate u ekonomskoj politici, ima dobru razvojnu perspektivu i brojne mogućnosti za napredak i ulaganja, u čemu će imati podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predsjednika EBRD-a Sume Čakrabartija, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

“Sve pohvale za članstvo u NATO i napredak koji činite u EU integracijama. Naš posao je da pomognemo, da investiramo u region, da ga zbližimo. Crna Gora prednjači u odnosu na druge zemlje”, kazao je Čakrabarti koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

U saopštenju se dodaje da je Čakrabati čestitao Markoviću na rezultatima u ekonomskoj politici – ostvarenom rastu, povećanju prihoda, a istakao je da i strana finansijska tržišta pozitivno gledaju na razvoj događaja u Crnoj Gori, što se pokazalo prilikom emitovanja euroobveznica prošle godine.

Čakrabarti je kazao da EBRD najviše ulaže u Crnu Goru po glavi stanovnika u odnosu na sve ostale države u kojima djeluje.

“I imamo dobar razlog za to, ovdje imamo dobre uslove za investicije“, kazao je Čakrabarti i dodao da u Crnoj Gori postoje fantastične prilike za nova ulaganja te da Crna Gora ima podršku EBRD-a.

Marković je kazao da je Vlada fokusirana na ekonomiju, kreiranje novih radnih mjesta i obezbjeđivanje boljeg životnog standarda.

On je ukazao na značaj dosadašnje podrške EBRD-a kako državnim institucijama i preduzećima tako i privatnom sektoru.

Iz Vlade je saopšteno i da je na sastanku razgovarano o daljem jačanju saradnje u oblasti turizma, energetike i infrastrukture, bez čijeg unapređenja nema dinamičnog razvoja.

“Sagovornici su se saglasili da je važno nastaviti sa strukturnim reformama, smanjenjem sive ekonomije, jačanjem konkurentnosti i poslovnog ambijenta”, zaključuje se u saopštenju.

Check Also

Uskoro i u EU: vještačka inteligencija zapošljava, otpušta, bira šefove

Vještačka inteligencija se već neko vrijeme koristi u sektoru takozvane „gig -ekonomije“, u kojoj uglavnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.