Traže uvođenje stečaja u Vektru Montenegro

Privredni sud Crne Gore pokrenuo je prethodni stečajni postupak protiv Vektre Montenegro, godinama prezadužene firme biznismena Dragana Brkovića, saznaju Vijesti.

Predstečajni postupak pokrenut je na zahtjev švajcarske finansijske institucije NLB Interfinanz iz Ciriha koja potražuje oko 60 miliona EUR.

Za privremenog upravnika, u postupku koji se vodi uoči mogućeg pokretanja stečaja, sud je imenovao Radojicu Grbu, a zbog složenosti tog predmeta imenovan je kao stručni saradnik i vještak ekonomsko-finansijske struke, Vidak Boričić.

Vijesti pišu da ukoliko bi Vektra Montenegro sada otišla u stečaj, dio stečajne mase bilo bi i njeno vlasništvo u drugim firmama poput Vektra Boke, Vektre Jakić, Vektre Opel, Vektre Development i Vektre Investments.

Veći broj povjerilaca Vektre, među kojima je bila švajcarska institucija već šest godina su najprije kroz stečajni postupak, a potom i kroz postupak reorganizacije pokušavali da naplate potraživanja od Brkovićeve glavne firme, ali im to nije pošlo za rukom.

Prethodno je krajem 2012. u istoj firmi bio pokrenut stečaju Vektri Montenegro, ali je prekinut 2013. usvajanjem plana reorganizacije. Ni po tom osnovu povjerilac iz Ciriha nije naplatio potraživanja.

Prije pokretanja prvog stečaja u Vektri, u izvršni referat Privrednog suda stigao je zahtjev Švajcaraca koji su tada tražili prinudnu naplatu 55,5 miliona, prema izdatim mjenicama, od dužničke kompanije i njenog vlasnika.

Uzimajući više puta kredite u periodu od 27. juna 2006. zaključno sa 21. aprilom 2008. Brković i njegova firma ostali su im dužni 55,5 miliona EUR, dok su kamate uvećavale iznos.

Kao obezbjeđenje za vraćanje kredita po ugovorima Vektra je, prvobitno, NLB Interfinanzu predala deset akceptiranih blanko mjenica. Izdavalac mjenica je kao izvršni dužnik prvog reda bila Vektra Montenegro, koja se bezuslovno obavezala da će isplatiti mjeničnu svotu po nalogu povjerioca švajcarske banke, dok je dužnik drugog reda sam Brković.

Check Also

Prepolovljen profit najveće naftne kompanije na svijetu

Naftni gigant Saudi Aramco izvijestio je o padu neto dobiti od 50 posto u prvoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *