Keković: Struja ne smije da poskupi, cijena goriva neprihvatljiva

Dodajte komentar

Gorivo je ponovo poskupilo, struja će biti skuplja od 1.maja, minimalac je najniži u regionu (najavljeno je povećanje na 222 eura sa 193 eura). Komentarišući ove podatke generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković kaže da se nešto mora učiniti-da se mora zaustaviti poskupljenje struje i da cijena goriva sada zaista neprihvatljiva.

Keković naglašava da standard građana opada, te da će o cijenima struje i goriva, minimalnoj zaradi biti riječi na sjednici Socijalnog savjeta 24. aprila, piše CDM.

“Na sjednici Socijalnog savjeta biće razmatrane tri ključne teme: minimalna zarada, Zakon PIO da uđe u skupštinsku proceduru, kao i cijena struje, odnosno tražimo da se kaže jasno građanima da ove godine neće biti povećanja. To je stav našeg Glavnog odbora. Na listi će se naći i previsoke cijene goriva. Ne može se povećavati cijena struje u vremenu kada plate stagniraju, kada stalno bilježimo da nam kupovna moć opada. To na naš stav”, jasan je Keković.

On tvrdi da je trenutna situacija neprihvatljiva.

“Tražimo da se Vlada na sjednici Socijalnog savjeta jasno izjasni o ovim pitanjima da bi znali šta nam je činiti dalje. Stvarno je neprihvatljivo da imamo ovolike cijene goriva. Vlada mora nešto preduzeti. Nikako nam nije jasno kako idu ta povećanja, odnosno, kako kreiraju cijenu goriva. Mora da Vlada pokaže da, kada bilježimo rast, da se to odrazi i na standard građana. To je ono što očekujemo. Otvorićemo i pitanje cijene goriva na sjednici Socijalnog savjeta. I to ćemo staviti u taj paket prioriteta. Neočekivano je ovo povećanje. Ponovo se neko igra sa našim emocijama i egzistencijom. Za nas je ova cijena goriva iznenađujuća. Stanje je neprihvatljivo”, kazao je Keković u izjavi za CdM.

Na sjednici Socijalnog savjeta biće razmatran i predlog Vlade da se minimalac sa 193 poveća na 222 eura.

Dobra vijest je što je Unija poslodavaca ocijenila prihvatljivim prijedlog Vlade Crne Gore uvećanje minimalne zarade za 15 odsto.

“To će povećati troškove rada, ali će se ono konsolidovati na nivou većih zarada (iznad minimalne) u smislu smanjenja troškova poslovanja na ime zarada, budući da je u korist poslodavaca predloženo smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje za dva odsto, odnosno skoro 50 odsto u odnosu na važeću stopu od 4,3 odsto”, navode iz Unije poslodavaca.

Da podsjetimo, iznos minimalca u Crnoj Gori nije se mijenjao od 2013.godine. Sindikati su tražili da on bude 250 eura, ali je izvjesno da se to tog iznosa neće doći u ovom trenutku. Moguće je da minimalac bude povećavan postepeno.

Izvor: CDM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *