Uber počeo s procedurom IPO-a, izlistavanje u maju

Dugo najavljivani proces inicijalne javne ponude dionica (IPO) Ubera napokon je dobio i potvrdu.

Kompanija je predala svu potrebnu dokumentaciju kako bi izlaskom na njujoršku berzu NYSE postala još jedna u nizu javnih dioničkih društava čijim se dionicama tamo trguje. Uber bi ovim potezom mogao obaviti jedan od najvećih IPO-ova posljednjih godina jer se prodajom dionica planira prikupiti oko 10 milijardi dolara.

U tom slučaju, u zavisnosti kako početna cijena dionice bude postavljena, kompanija će ubilježiti tržišnu valuaciju od oko 100 milijardi dolara. Ovoga mjeseca trebali bi početi razgovori sa investitorima (tzv. roadshow) a dionice bi u ponudu trebale, prema nezvaničnim informacijama, biti puštene u maju.

Opsežna dokumentacija koju je Uber za ovaj proces morao objaviti uključuje i podatke o njihovom poslovanju. Vidljivo je tako da je na godišnjem nivou Uber u 2018. prihodovao 11,3 milijardi dolara (godinu ranije tek 7,9), no i da su zabilježili gubitak od oko 1,8 milijardi dolara.

Osim u taksi prevoz, kompanija planira da nastavi da ulaže u ostale projekte poput autonomne vožnje, iznajmljivanja električnih automobila i bicikala, dostave hrane i sličnih – pa su stoga potencijalne ulagače odmah i upozorili na činjenicu da neće tako skoro početi da ostvaruju dobit.

Check Also

Prosječna zarada u junu 530 eura

Prosječna zarada (bruto) u junu u Crnoj Gori iznosila je 792 eura, dok je prosječna …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *