Pejović: Zbog Atlas i IBM banke povučeno iz sistema više od 50 miliona eura depozita

Uvođenje stečaja u dvije banke (Atlas i IBM) nije dobro za Crnu Goru, jer je riječ o bankama koje imaju 240 zaposlenih, ocijenila je predsjednica Sindikata banaka Lidija Pejović.

Ona je pojasnila da dvije banke ne čine veliko pokriće u aktivi crnogorskog bankarskog tržišta, ali da cijela situacija ipak nije dobra zbog nepovjerenja koji se desillo u bankarskom sektoru.

“Istraživanja su pokazala da je za samo tri mjeseca preko 50 miliona eura depozita povučeno iz banaka. U posljednjih deset godina se to nije desilo. Dakle, postoji nepovjerenje u bankarski sektor, i to je onaj daleko veći problem za finansijsko tržište, nego što je gašenje te dvije banke”, istakla je Pejović u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

Svjetska banka će, kako je ocijenila, sigurno napraviti analizu cjelokupne situacije, nakon čega će se odrediti kako dalje.

“To je više političko pitanje, jer danas teško ko u Crnoj Gori može odgovoriti na to kako će se Svjetska banka odrediti, ali sigurno nije dobro”, rekla je ona.

Komentarišući eventualno spajanje CKB i Societe Generale Banke, Pejović je rekla da su prema Centralnoj banci (CBCG) poslali nekoliko urgencija u kojima su ukazali do kakvih socijalnih problema će doći usljed spajanja dvije banke.

“Odgovor je bio da se slažu sa nama, ali da u Zakonu o bankama nema tog socijalnog momenta, da će se voditi računa o tome. Ali kako vrijeme prolazi, izgleda da je to završena stvar. Vidjećemo kako će se to završiti”, rekla je Pejović.

Izvor: RTCG

Check Also

Ovo su posljednje cijene goriva u regionu

U našem regionu Hrvati plaćaju ubjedljivo najskuplje gorivo, dok vozači u Mađarskoj imaju najjeftinije naftne …

6 KOMENTARI

 1. Upravo sam na RT CG optužena da lažem odnosno da sam ekonosmki needukovana. Čak i pvaj portal koji ukida postove, neka posluži kao javni prostor za jasni demanti.

  Nije tačno da sam citirala izvještaj iz 2018-e tokom emisije “Načisto”, jer sam veoma pažljivo istakla da se odgovorno ne pozivam na taj izvještaj. Jedino sam citirala izvještaj iz 2015-e, koji su noćas konačno objelodanili da postoji.
  Odgovornost CB CG je bila da jasno istakne kako se vratio subordinisani kredit, i oni su iznijeli nalaze iz izvještaja 2018-e.
  Preslušati ukupnu emisiju Načisto i uvidjeti da li sam bilo kojeg trenutka citirala izvještaj 2018-e.
  A zaključak o subordinisanom kreditu sam isaktkla kao svoj, jer je povećan akcijski kapital, ali je ukupni smanjen tačno za taj iznos. Tako da je objelodanjivanje nalaza izvještaja iz 2018-e koji je povjerljiv bilo od strane CB CG predstavnika u emisiji na RTCG, a ne od mene.

  To što je g-din Vujačić moju odgovornost iskoristio da pljune na mene, lično ne primam. Neka samo tako nastave, to je nivo njihovog profesionalnizma i nepoštovanja CB CG.

  S poštovanjem, Mila Kasalica

 2. I ozbiljni nivo profesionalne kritike podrazumijeva da se imenujem, jer imam i ime i prezime, a ne da se diskvalifikujem, jer sam ja imenovala sve ključne profile tokom gostovanja u Načisto.

  G-dine Žugiću, nastavite da mrzite i da me radno uništavate. Niste do sada uspjeli. Nećete ni od sada. ĆŽenomrzačko osvetništvo više nema ništa bez jalovost. Neka ste zdravo i dobro. To Vam ja ljudski želim.
  Noćas su Vaši ponizili CB CG, a to ste im Vi naredili. To je tužno.

  S poštovanjem, Mila Kasalica

 3. U pravu ste, Mila. Vama kapa dolje za sve.
  Tuzno je gdje je CBCG danas na čelu s Zugicem J da nas SDT ne reaguje na očigledna višestruka kršenja zakona o bankama, po nalogu Zugica. Njegovo vječito ukrivanje iza potpisa saradnika, sad iza Tericke i Vujacica čini ga formalno manje odgovornim, ali je nesporno da i njega sljeduje zakonska sankcija, ne samo Teric.

 4. I, slijedeći logiku g-dina Vujačića iz emisije sa RTCG-a, koji je objelodanio nalaze kontrole iz izvještaja 2018-e godine, CB CG je dala saglasnost da se subordinisani kredit prevede u akcijski kapital? Koji je novčani tok ostvaren? Ili su samo provedeni papiri?

  U toku kontrole izvršiti takve vrste transakcija je kršenje dobrih praksi kontrole banaka.

 5. Kakva je neusluga urađena bankarskom sektoru Crne Gore noćas u emisiji RTCG-a kada se brojka oko depozita g-đe Pejović osporila jer je kao metodološki upoređivala 15 sa 14 banaka. Naš bankarski sistem je imao 15 banaka u novembru 2018-e. Potom je imao 14 banaka. A sad će imati 13 banaka. To ne znači da se sada treba ukinuti makro-stanje od ranije da bi se mogle štelovati brojke kako odgovara nepravilnoj statistici. Ne upoređuju se 15 sa 13 banaka, nego šta je bio sistem u novembru sa činjenicama šta će biti sistem sada. I tu leži ključno obilježje sistema.

  Ali, na kraju, ostaje max rizično za sistem kako je direktor kontrole noćas tokom emisije targetirao deponente-nerezidente, ili kako ih je nazvao “sofisticiranim ulagačima”. Kad treba da spašavaju sistem prilivima, onda su super (februar 2019). A, kad treba da im se garantuje sigurnost depozita, onda nisu važni regulatoru. (100 miliona Atlasa)

 6. Ući u regulativu za ocjenu boniteta akcionara banke, posebno kod novih sticanja kvalifikovanog učešća, odnosno svakog novog procenta iznad kvalifikovanog učešća, kao i regulative oko adekvatnosti kapitala koja pokriva subordinisani dug, pa uvidjeti šta je noćas objelodanio direktor kontrole banaka na RTCG.

  Morao bi kad je već krenuo da objelodanjuje nalaze kontrole iz 2018-e, da jasno kaže kako je procijenjen bonitet kompanije sa Kipra?, posebno kad je dobio zadatak da bude diskvalifikujuće usmjeren na neimenovanu “ekonomski nepismenu analitičarku, “.

  S poštovanjem

Leave a Reply

Your email address will not be published.